maandag 17 februari 2014

Salade met lamsham en honingdressing

SALADE MET LAMSHAM EN HONINGDRESSING

4 passievruchten
1 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel azijn
zout
peper
3 eetlepels olie
100 gram zachte verse roomkaas
1 eetlepel crème fraîche
1 bakje tuinkers
6 dunne plakjes lamsham of runderrookvlees
75 gram gemengde salade
10 kerstomaatjes


Passievruchten halveren. Vruchtvlees eruit lepelen en door zeef wrijven, sap opvangen. Aan sap toevoegen: honing, azijn, zout en peper. Druppelsgewijs olie erdoor kloppen. Roomkaas en crème fraîche door elkaar roeren. Helft van tuinkers erboven van bedje fijnknippen en erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Plakjes ham als hoorntje oprollen. Binnenin roomkaasmengsel scheppen. Alles tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Rest van tuinkers van bedje knippen. Tomaatjes halveren. Door salade helft van dressing roeren. Over 2 borden salade verdelen. Hamrolletjes erop rangschikken. Besprenkelen met rest van dressing. Garneren met tuinkers en tomaatjes.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 1 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1992

Varkensoesters met champignons

VARKENSOESTERS MET CHAMPIGNONS

1 plak bakbacon (30 gram)
1 ui
4 varkensoesters à 50 gram
zout
peper
25 gram boter
100 gram champignons
1 theelepel dragon
4 (groene) asperges uit blik
1 citroen
1 takje peterselie


Bacon in kleine stukjes snijden. Ui fijnsnipperen. Vlees inwrijven met zout en peper. In koekenpan boter verhitten. Bacon 2 minuten bakken. Vlees toevoegen. In 5 minuten lichtbruin bakken. Halverwege keren. Ui toevoegen en meebakken. Intussen champignons schoonvegen. In plakjes snijden. Aan vlees champignons en dragon toevoegen. 3 minuten bakken. Asperges in stukken snijden. Aan vlees toevoegen. 2 minuten mee verwarmen. Citroen goed wassen. 4 plakjes eraf snijden. 2 plakjes halveren. Rest van citroen uitpersen. Vlees op 2 borden leggen. Door champignonmengsel ½ eetlepel citroensap roeren en over vlees verdelen. Garneren met citroen en peterselie. Lekker met macaroni en sla.

2 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip februari 1991

Bruine bonen-maaltijdsoep met groenten

BRUINE BONEN-MAALTIJDSOEP MET GROENTEN

1 blik bruine bonen (netto 820 gram)
200 gram knolselderij
1 blik wortelen met doperwten (netto 400 gram)
1 blik sperziebonen
1 tomatenbouillontablet
4 eetlepels chilisaus
1 deciliter melk
zout
peper
3 takjes peterselie


Bruine bonen met ½ liter water 10 minuten koken. Intussen knolselderij dik schillen en wassen. In kleine stukjes snijden. In grote pan in 1 deciliter water knolselderij 5 minuten koken. Boven bruine bonen wortelen met doperwten afgieten. Bruine bonen fijnstampen. Wortelen in stukjes snijden. Aan knolselderij toevoegen: bruine bonen, sperziebonen met vocht, wortel met doperwten, bouillontablet, chilisaus, melk en peper. 5 minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en peper. 2 takjes peterselie erboven fijnknippen. In 4 borden scheppen. Garneren met rest van peterselie. Lekker met volkoren brood.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip februari 1991

Avocado's met kruidenvinaigrette

AVOCADO’S MET KRUIDENVINAIGRETTE

2 takjes peterselie
1 takje selderij
2 takjes dille
2 takjes dragon
1 takje citroenmelisse
2 eetlepels (citroen)azijn
2 eetlepels olie
1 theelepel suiker
zout
peper
2 avocado’s (niet te rijp)
1 eetlepel citroensap


In kommetje helft van kruidden fijnknippen. Toevoegen: azijn, olie, suiker, zout en peper. Door elkaar roeren.
Avocado’s in lengte halveren en pitten verwijderen. Van bolle kant klein plakje afsnijden. Snijvlakken met citroensap besprenkelen. Sausje nogmaals doorroeren. In holtes van avocado’s sausje schenken. Garneren met rest van kruiden.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip februari 1991

Cerises flambées (Geflambeerde kersen)

CERISES FLAMBÉES (GEFLAMBEERDE KERSEN)

1 pot kersen zonder pit (netto 720 gram)
75 gram suiker
1 deciliter rode wijn
2 eetlepels rodebessengelei
2 eetlepels kirsch


In zeef kersen laten uitlekken. In pan met dikke bodem op zacht vuur suiker lichtbruin laten kleuren. Wijn toevoegen. Aan de kook brengen. Al roerende suiker oplossen. Op hoog vuur saus laten inkoken tot hij stroperig wordt. Bessengelei en kersen erdoor roeren. Nog 2 minuten verhitten. Afzuigkap uitzetten tijdens flamberen. Kirsch toevoegen. Kersen aansteken. Over 4 bordjes verdelen. Lekker met vanilleijs.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip februari 1990

Geroosterde knabbelmix

GEROOSTERDE KNABBELMIX

150 gram zonnebloempitten
16 druppels shoyu sojasaus
125 gram pompoenpitten
100 gram havervlokken
150 gram rozijnen


In droge koekenpan zonnebloempitten 8 minuten zachtjes roosteren, af en toe omscheppen. Besprenkelen met 4 druppels sojasaus. Laten afkoelen. Intussen op zelfde manier achtereenvolgens pompoenpitten 12 minuten, havervlokken 10 minuten en rozijnen 8 minuten roosteren. Telkens besprenkelen met 4 druppels sojasaus en laten afkoelen. In kom door elkaar mengen. In goed afsluitbare trommel of pot doen.

Voor 500 gram.

voedingswaarde : 400 kcal.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : snack

bron : Tip februari 1990

Witlof-kaassalade met noten

WITLOF-KAASSALADE MET NOTEN

1 plak jonge kaas (125 gram)
20 gepelde halve walnoten (75 gram)
1 kleine tomaat
3 takjes verse basilicum
3 eetlepels azijn
8 eetlepels (noten)olie
2 theelepels vloeibare honing
zout
peper
4 sprietjes bieslook
4 kleine struikjes witlof (300 gram)


Van kaas korstjes snijden. Kaas in kleine blokjes snijden. 16 halve walnoten achterhouden voor garnering. Rest in stukjes hakken. Tomaat inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. Halveren en zaadjes verwijderen. In kleine stukjes snijden. 4 blaadjes basilicum in dunne reepjes snijden. In kommetje doen: azijn, olie, honing, zout en peper. Tot sausje kloppen. Stukjes tomaat en reepjes basilicum toevoegen. Bieslook erboven fijnknippen. Door elkaar roeren.
Witlof wassen. Stronk eraf snijden. Van elk struikje 10 mooie blaadjes afhalen. Rest van witlof in stukjes snijden. In kom doen. Gehakte noten en kaas erdoor scheppen. Over 4 borden verdelen. Witlofblaadjes er rondom rangschikken. Garneren met achtergehouden noten en rest van basilicum. Sausje nogmaals roeren. Aan tafel over salade scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1989

Groene savooiekool met piccalilly

GROENE SAVOOIEKOOL MET PICCALILLY

700 gram savooiekool
zout
2 eetlepels piccalilly


Van kool lelijk blad verwijderen. In tweeën snijden en stronk verwijderen. Kool in dunne reepjes snijden.
In pan met weinig water en zout, kool in 10 minuten gaar koken. Afgieten. Piccalilly erdoor scheppen. 1 minuut verwarmen. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 85 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1989