zaterdag 25 januari 2014

Zuurkoolsalade met gegrilde appel en Leidse kaas

ZUURKOOLSALADE MET GEGRILDE APPEL EN LEIDSE KAAS

1 zak zuurkool naturel (à 500 gram)
2 goudrenetten
4 eetlepels olijfolie extra vierge
2 eetlepels appelsap
1 theelepel honing
150 gram belegen Leidse kaas, in blokjes


Doe de zuurkool in een zeef, trek met een vork de zuurkool los en laat goed uitlekken. Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appels en snijd de ongeschilde appels in plakken van ½ centimeter. Bestrijk de appels dun met olijfolie. Verhit een grillpan en bak de plakken appel aan beide kanten 1 minuut. Klop van de rest van de olie met het appelsap, de honing en zout en peper naar smaak een gladde dressing. Meng in een schaal de zuurkool met de kaas en de dressing. Verdeel de zuurkool over 4 boden en leg er de gegrilde appel bij. Lekker met een snee Fries roggebrood.

4 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Allerhande januari 2008

Sopa de Topinambur (Chili)

SOPA DE TOPINAMBUR (AARDPERENSOEP)

Lang voor de komst van Columbus teelden de Amerikaanse Indianen de aardpeer. De aardpeer heeft zijn Engelse naam, ‘Jerusalem artichoke’ te danken aan de zeventiende eeuwse Franse kolonist Samuel de Champlain. Hij vond dat de smaak van aardpeer wel op die van een artisjok leek. De naam ‘Jerusalem’ is een verbastering van het Italiaanse woord girasole (zonnebloem), waarschijnlijk omdat de knollen verwant zijn aan een bepaalde soort zonnebloem.

500 gram aardperen
2 eetlepels olie
1 grote ui, fijngehakt
800 milliliter bouillon
zout
peper
eventueel 125 milliliter room
2 eetlepels fijngehakte verse koriander of peterselie


Schrap de aardperen, verwijder de kleine knobbels en snijd de aardperen in dunne plakjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui tot deze goudbruin is. Voeg de aardperen en bouillon toe, breng het geheel aan de kook, zet de warmtebron wat lager en laat het 25 tot 30 minuten zachtjes koken tot de aardperen zacht zijn. Wrijf de soep door een zeef of pureer hem met een keukenmachine en breng hem op smaak met zout en peper. Giet de soep terug in de pan en warm hem weer door. Roer de room door de warme soep, controleer de smaak en garneer met koriander of peterselie. De soep mag echter niet meer koken.

4 personen

land : Chili
gerechtsoort : soep

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Porotos con Tocino (Chili)

POROTOS CON TOCINO (TUINBONEN MET SPEK)

1 kilo tuinbonen
60 gram doorregen spek
60 gram rauwe ham
1 gesnipperde ui
1 theelepel gehakte peterselie
½ theelepel oregano
2 grote rode schoongemaakte paprika’s, in repen
2 theelepels meel
2 theelepels suiker
zout
peper
vleesbouillon


Het kleingesneden spek aanbraden en daarna de ham, de ui, de paprika’s en de peterselie erbij doen. Binden met het meel, de bonen er aan toevoegen, kruiden met oregano, zout en peper en wat vleesbouillon toevoegen. Met de deksel op de pan laten stoven tot de bonen gaar zijn. Geef er knoflookworst bij.

4 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger