vrijdag 29 januari 2010

Sjorbat 'adas wa sabanich (Libanon)

SJORBAT ‘ADAS WA SABANICH (LIBANESE LINZENSOEP)

Een vlugge versie, die warm, lauw of koud kan worden gegeten.

300 gram verse spinazie (of 150 gram diepvries)
2 eetlepels fijngesneden koriander
1 grof gesneden pijpuitje
½ teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
½ literblikje gekookte bruine linzen
peper
zout
citroensap

Spinazie met koriander, uitje, knoflook zachtjes fruiten in de olie. De linzen met hun kookvocht aanvullen met water tot 6 deciliter. Aan de kook brengen. Op smaak brengen met peper, zout en citroensap.

2 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

Turkse linzensoep met dille en koriander (Turkije)

TURKSE LINZENSOEP MET DILLE EN KORIANDER

Een echt winters soepje met verse kruiden.

100 g rode linzen
1 kruidenbouillontablet
1 eetlepel paprikapuree (pot, Tez)
½ theelepel djinten
1 ui
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
1 theelepel korianderpoeder
1 eetlepel fijngeknipte dille

Breng de linzen aan de kook met een ½ l water, de bouillontablet, de paprikapuree en de djinten. Kook de linzen in ca. 25 minuten gaar. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui ca. 3 minuten. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de koriander toe en fruit het geheel nog ca. 1 minuut. Pureer de soep met een staafmixer. Schep de soep in 2 soepkommen en strooi het uimengsel en de dille erin. Lekker met geroosterde pitabroodjes.

2 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 min.

land : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : Menu 3 januari 1996

Tunesische linzen met rijst (Tunesië)

TUNESISCHE LINZEN MET RIJST

250 g linzen
250 g rijst
50 g boter of margarine
500 g pruimen
2 grote uien
1 stevige appel
zout
kaneel

Kook de linzen gaar in ruim water in 30 minuten en giet ze daarna af.
Kook de rijst droog en gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Haal de pitten uit de pruimen, door ze in de lengte door te snijden. Snipper de ui en snijd de appel in blokjes. Smelt de boter, fruit daarin de ui lichtbruin en voeg het fruit toe. Laat dat even meebakken en meng daarna alle ingrediënten door elkaar. Maak het gerecht daarna op smaak met zout en kaneel.

4 personen

land : Tunesië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Margriet agenda

Tsebhi birsen (Ethiopië en Eritrea)

TSEBHI BIRSEN (LINZENSCHOTEL)

250 g rode linzen
1 eetlepel olie
1 grote ui, fijngehakt
2 eetlepels chilipasta (berbere)
200 g tomaten, kleingesneden
2 theelepels tomatenpuree
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen zwarte kardemom
3 tenen knoflook, fijngehakt
zout
peper

Was de linzen tot het spoelwater schoon is. Doe ze in een pan, overgiet ze met water en kook ze zachtjes gaar. verhit de olie in een andere pan en bak de uitjes tot ze zacht zijn. Voeg de berbere toe en bak dit 5 minuten. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en laat dit even sudderen. Voeg de overige ingrediënten toe, behalve linzen, zout en peper. Laat dit 15 minuten sudderen. Voeg nu de linzen toe. Breng op smaak met zout en peper en laat het gerecht 30 minuten sudderen. (U kunt ook de ongekookte linzen plus voldoende water aan het tomatenmengsel toevoegen: laat dit afgedekt koken tot de linzen gaar zijn.) Serveer hierbij injera.

4 personen

land : Ethiopië en Eritrea
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Tomaten-linzensoep met peterselieroom

TOMATEN-LINZENSOEP MET PETERSELIEROOM

25 g boter of margarine
5 sjalotjes, fijngesneden
100 g winterwortel, fijngesneden
2 el grofgesneden peterselie
2 blikken tomaatblokjes (à 400 ml)
200 g rode linzen
7½ dl groentebouillon (tablet)
1 klein blikje tomatenpuree
3 el tomatenketchup
zout
peper
1½ dl garderoom
2 el zeer fijngesneden peterselie
8 sneetjes donker roggebrood

In soeppan boter verhitten en sjalotjes ± 4 min. bakken. Wortel en peterselie toevoegen en ± 3 min. meebakken. Tomaten, linzen en bouillon toevoegen. Soep afgedekt ± 25 min. zachtjes koken. Soep in keukenmachine pureren. Soep opnieuw verwarmen. Tomatenpuree en ketchup erdoor roeren. Soep op smaak brengen met zout en peper. Room stijfkloppen. Peterselie erdoor scheppen. Soep serveren met eetlepel room. Brood erbij serveren.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair februari 1996

Stoofschotel van linzen en spinazie (Syrië)

STOOFSCHOTEL VAN LINZEN EN SPINAZIE

De landbouw levert de grootste bijdrage aan de economie van Syrië, en het belangrijkste product is tarwe. Het land is echter afhankelijk van hulp van andere Arabische staten om het gat te vullen dat is ontstaan door de enorme kosten die het land maakt om zijn dominante aanwezigheid in Libanon te handhaven.
Linzen nemen een centrale plaats in de Syrische keuken in. Serveer dit gerecht eens met wat pittige Nepalese achar erbij.

olie
1 ui, in dunne ringen gesneden
4 teentjes knoflook, uitgeperst
1 theelepel gemalen komijn
250 g rode linzen
water
500 g spinazie, fijngehakt
het sap van 1 citroen
zout
peper

Verhit een beetje olie in een grote pan en fruit de ui goudbruin - voeg vervolgens de knoflook en komijn toe.
Doe de linzen en voldoende water erbij, zodat de linzen er net onderstaan en breng alles aan de kook. Verwijder het schuim met een schuimspaan en laat de linzen 15 minuten doorkoken en bijna droog worden. Roer de spinazie door de linzen en blijf roeren tot er een gebonden massa ontstaat.
Kook de linzenpuree 3 tot 5 minuten, tot de spinazie zacht is, voeg het citroensap en eventueel wat extra water toe en breng het gerecht op smaak met wat zout en peper. Dien de gestoofde linzen op met pitabrood en yoghurt.

6 personen

land : Syrië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Spinazie met linzen (Sri Lanka)

SPINAZIE MET LINZEN

½ pond linzen
1 pond spinazie
2 uien
1 theelepel koenir (kurkuma)
2 theelepels garnalen
1 groene Spaanse peper
½ kopje koffiemelk
zout naar smaak

Week de linzen een half uur voor en was ze dan tot alle schuim verdwenen is. Kook de linzen samen met de andere ingrediënten, behalve de melk, in ongeveer 2 koppen water op een middelgrote vlam tot ze gaar zijn (ongeveer 30 minuten). Als het nodig is tijdens het koken nog wat water toevoegen. Als de spinazie gaar is de melk en wat zout naar smaak toevoegen. Tenslotte het gerecht nog 5 à 10 minuten op een lage vlam laten sudderen.

4 personen

land : Sri Lanka
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aartappel en kiribat : Ceylonees koken en eten / Eileen Candappa en Harry Haas

Shurit ads (Egypte)

SHURIT ADS (LINZENSOEP MET KNOFLOOK)

400 g gepelde rode halve linzen of andere halve linzen
2 l kippenbouillon
3 uien
2 tomaten
4 tenen knoflook
2 eetl. boter
1 mesp. zwarte peper
1 ½ theel. zout
3 theel. gemalen komijn

Zoek de linzen uit en was ze. Breng de kippenbouillon in een grote pan aan de kook. Schil de uien. Snijd 2 uien in vieren en snijd de derde ui fijn. Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren. Pel de knoflook en hak hem grof. Doe de linzen met de kwarten ui, de tomaten en de knoflook bij de bouillon en laat ze op een laag vuur in ongeveer 45 minuten gaar worden; leg het deksel op een kiertje.
Smelt ½ eetlepel boter in de koekenpan en schep de gesnipperde ui om tot hij goudbruin is. Druk de soep door de zeef, verhit hem nog eens en maak hem op smaak met peper, zout en komijn. Roer vlak voor het serveren de rest van de boter door de soep en strooi de gefruite ui erover.
In Egypte worden bij ‘shurit ads’ partjes citroen gegeven.

4 personen

land : Egypte
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Het grote boek met de heerlijkste internationale gerechten / Christan Teubner

Rode linzen (Zuid-Afrika)

RODE LINZEN

200 gram rode linzen
zout
1 grote tomaat (kleingesneden)
½ theelepel kurkuma
2 teentjes knoflook (in plakjes)
3 groene chilipepertjes
2 eetlepels olie
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel mosterdzaad
1 takje kerrieblad
middelgrote ui (in ringen)
2 takjes verse koriander

Was de linzen. Zet ze op met zoveel water dat ze onderstaan. Voeg zout naar smaak, kurkuma, tomaat en knoflook toe en kook de linzen gaar. Snijd de pepertjes in de lengte in vieren. Verhit de olie in een pan, voeg de komijn, mosterdzaad, kerrieblad, pepertjes en uiringen toe, en bak tot de uien goudbruin zijn. Voeg de linzen toe en laat het geheel nog eens 10 minuten zachtjes koken. Garneren met korianderblad en opdienen met een pickle.

4 personen

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld

Menestra de lentejas (Ecuador)

MENESTRA DE LENTEJAS (LINZENSCHOTEL)

‘Het moderne, door carnivoren beheerste Ecuador kan de vegetarische reiziger wel eens tot wanhoop brengen, maar dit is niet altijd zo geweest. De volkeren die hier leefden voordat de Spanjaarden het land veroverden, hadden maar heel weinig eetbare huisdieren en waren voor hun eiwitten afhankelijk van plantaardig voedsel. Het is wel wrang ironisch dat men in een land waar zoveel mensen lijden aan chronische ondervoeding, plantaardig voedsel zoals de eiwitrijke quinoa of combinaties van producten als maïs en bonen veelal minderwaardig vindt, en dat men de voorkeur geeft aan van oorsprong koloniale gerechten, en dus steeds maar weer carne y arroz (vlees met rijst) wenst te eten.’ Rachel Everett, Oxford, Verenigd Koninkrijk.

olie
2 uien, fijngehakt
1½ theelepel gemalen komijn
1 groene paprika, fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
250 g groene linzen, gekookt
½-literblik tomaten
zout
peper

Verhit een beetje olie in een pan en fruit de uien tot ze glazig zien. Voeg de komijn, paprika, peterselie en koriander toe en laat ze even meefruiten.
Schep de gekookte linzen en de tomaten door het paprikamengsel en breng alles al roerend aan de kook.
Zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht, onder af en toe roeren om aanbranden te voorkomen, zachtjes doorkoken en binden. Verdun de saus eventueel met wat water.

4 - 6 personen

land : Ecuador
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Mauritiaanse linzen (Mauritius)

MAURITIAANSE LINZEN

250 gram zwarte linzen (vers of uit blik)
15 curry bladeren (of een flinke snuif kerrie poeder)
1 takje tijm
olie om te bakken (geen olijfolie!)
2 grote gepelde tomaten
2 grote uien
3 tenen knoflook
3 gram verse fijngehakte gember
5 gram gehakte verse peterselie
4 takjes fijngehakte verse koriander

Probeer verse linzen te krijgen (vaak hoeven die niet ook nog eerst een paar uur te wellen), als u geen zwarte linzen kunt vinden, kunnen rode of groene ook. Neem geen gele linzen, die hebben een te flauwe smaak. Kook de verse linzen in een paar uur gaar. Meekoken: de 15 curry bladeren of de flinke snuif kerriepoeder, het takje tijm en een klein beetje zout. Let op dat de linzen onder water blijven staan, dus regelmatig water bijschenken onder het koken. Af en toe voorzichtig roeren. Terwijl de linzen gaar worden: ontvel de tomaten en haal de zaadjes er uit, snijd het vruchtvlees in stukjes snijd de uien in blokjes hak de knoflook fijn hak de gember zo fijn mogelijk hak de verse peterselie Check de linzen. Laat ze gaar worden voor u aan het tweede deel van het recept begint. Giet de linzen af, vis het takje tijm en de currybladeren er uit. Laat de linzen in het vergiet op hun beurt wachten. Verhit wat olie in een diepe pan of wok, het vuur mag niet te hoog staan. Bak de uien met de knoflook en de gember tot de uien glazig zijn. Voeg de tomaten toe. Goed doorroeren, voeg de gehakte peterselie toe. Dit mengsel mag niet te lang stoven, de tomaten mogen niet tot pap gebakken worden. Voeg de linzen toe en schep het hele mengsel goed door elkaar. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Voor het opdienen strooit u de fijngehakte koriander over de linzen. U kunt dit gerecht zo pittig maken als u wilt, echter niet te veel curry toevoegen, die smaak gaat overheersen. De linzen zijn heerlijk bij zowel vis als gevogelte.

4 personen

bereidingstijd : 3 uur (30 minuten bij linzen uit blik)

land : Mauritius
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Recepten.net

Linzensalade met gegratineerde geitenkaas

LINZENSALADE MET GEGRATINEERDE GEITENKAAS

3 eetlepels olijfolie extra vièrge
1 theelepel rode-wijnazijn
1 theelepel mosterd (pittig)
1 zakje verse peterselie (30 g), fijngesneden
1 teentje knoflook
2 schaaltjes Bettine larde (met spek omwikkelde geitenkaasjes, bediening)
1 blik linzen (400 g), uitgelekt
250 g romaatjes, gehalveerd
1 zak krulslamelange (100 g)
1 rode ui, in ringen

Oven op 200°C voorverwarmen. In kom dressing kloppen van olie, azijn, mosterd, helft van peterselie en zout en peper naar smaak. Knoflook met mes pletten en ongepeld in dressing leggen zodat smaak kan intrekken. Folie van geitenkaasjes verwijderen en schaaltjes in oven zetten. Geitenkaasjes 7 - 8 min. verwarmen. Intussen in schaal linzen mengen met dressing en romaatjes. Krulsla, uiringen en linzensalade over vier borden verdelen. Knoflook uit salade verwijderen. Geitenkaasjes uit oven nemen en op sla leggen. Peterselie erover strooien.
Tip: Dit gerecht kan ook als bijgerecht worden geserveerd, bij gestoofde karbonades bijvoorbeeld.

4 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande oktober 2004

Linzensalade (Arabië)

LINZENSALADE

250 g gedroogde bruine of groene linzen, een nacht voorgeweekt
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 theelepel gemalen koriander
4 lenteuitjes, in dunne ringetjes gesneden
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
sap van 1 of 2 citroenen
2 eetlepels olijfolie
een handje verse peterselie, fijngesneden

Zet de linzen op met schoon water in een grote pan, en breng ze aan de kook. Laat de linzen in 30 tot 50 minuten gaar worden, afhankelijk van hun ouderdom en grootte. Giet het kookwater af. Roer de knoflook, koriander, lenteuitjes, zout, peper, citroensap, olie en peterselie door de nog warme linzen. Warm of koud serveren.

4 personen

gebied : Arabië
gerechtsoort : salade

bron : Het Midden-Oosten : De Arabische keukens / Jenny Ridgwell

Linzensalade (Ethiopië)

LINZENSALADE

Omdat Ethiopië voornamelijk in het nieuws komt door voedseltekorten en grensoorlogen, is het soms moeilijk je voor te stellen dat dit land een van de rijkste culinaire tradities heeft. De meeste Ethiopiërs zijn Koptische christenen, die op vastendagen een vleesloos dieet volgen - vlees is trouwens toch erg duur (er wordt rundvlees uitgevoerd naar Europa). Daarom zijn de wats (stoofgerechten) van linzen, gekruid met berberé-pasta zo populair. Dit is een versie ervan als salade.

150 g rode linzen
1 eetlepel geraspte ui
½ theelepel chilipoeder
sap van 1 citroen
olie
peper
zout

Doe de linzen in een schaal en bedek ze met kokend water. Laat ze 10 minuten staan, giet ze dan af en laat ze uitlekken.
Doe de linzen over in een pan en giet er opnieuw kokend water over, zodat ze ruim onder staan. Dek de pan af, breng het water aan de kook en laat de linzen in 15 minuten gaar en zacht worden.
Vermeng, terwijl de linzen koken, de ui met het citroensap, het chilipoeder, de olie en wat peper en zout in een kom.
Giet de linzen af als ze gaar zijn, bedek ze met koud water om ze te laten afkoelen en giet ze opnieuw af. Doe ze over in de kom met de dressing en schep alles goed om.

Voor 2 - 3 personen.

voorbereiding : 10 minuten
bereiding : 15 minuten

land : Ethiopië
gerechtsoort : salade

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Linzencurry met tofu, koriander en cashewnoten

LINZENCURRY MET TOFU, KORIANDER EN CASHEWNOTEN

1 pak tofu naturel (375 g, Biologisch), in kleine blokjes
4 eetlepels olie
50 ml lichte sojasaus
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
½ rode peper, in dunne reepjes
1 cm verse gemberwortel, geraspt
1 eetlepel milde Indiase kerriepasta (pot a 283 g)
1 bladen linzen (400 g)
1 pak naanbrood naturel (2 stuks)
1 zakje verse koriander, (15 g) grofgesneden
75 g cashewnoten, grofgehakt

Tofu met keukenpapier droogdeppen. In wok of hapjespan 3 eetlepel olie verhitten en tofu in 10 minuten rondom bruinbakken. Tofu uit wok nemen, op keukenpapier laten uitlekken en in schaal overdoen. Sojasaus over tofu schenken. Ovengrill voorverwarmen. In hapjespan ui en knoflook in 1 eetlepel olie fruiten. Rode peper, gemberwortel en kerriepasta toevoegen en 5 minuten meebakken. Linzen toevoegen, met zout en peper op smaak brengen en al omscheppend 5 minuten verwarmen. Intussen naanbrood onder hete grill roosteren, halverwege keren. Linzencurry over vier borden verdelen. Tofu met sojasaus erop scheppen en gerecht met koriander en cashewnoten bestrooien. Naanbrood ernaast serveren.

4 personen

voedingswaarde : 590 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Allerhande oktober 2004

Koshary (Egypte)

KOSHARY (RIJST, MACARONI EN LINZEN MET TOMATEN)

Koshary is een vegetarische schotel. Rijst, noedels en linzen leveren voldoende eiwitten. Er wordt meestal salade en pickles bij geserveerd.

250 g bruine linzen
100 g macaroni
100 g langkorrelige rijst
zout
versgemalen zwarte peper

SAUS
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 eetlepels olie
400 g tomaten uit blik, in stukken gesneden
1 eetlepel wijnazijn
1 verse rode Spaanse peper, kleingesneden, of gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
1 eetlepel verse peterselie, fijngesneden
zout
versgemalen zwarte peper

Doe de linzen in een pan en schenk er voldoende kokend water bij. Breng het water weer aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de linzen 30 tot 50 minuten koken, afhankelijk van hun grootte en ouderdom. Laat ze uitlekken. Intussen maakt u de saus. bak de uien met de knoflook 5 tot 10 minuten in de olie tot ze zacht zijn. Voeg tomaten, azijn en Spaanse peper toe, en laat ze 10 minuten pruttelen tot de saus indikt. Strooi er peterselie bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
Terwijl de saus indikt, kookt u rijst en macaroni samen in een pan gedurende 12 minuten. Laat ze uitlekken.
Roer linzen, macaroni en rijst dooreen, voeg peper en zout toe en schep ze in een goed voorverwarmde dekschaal.
Schenk de tomatensaus over het linzenmengsel. Warm serveren.

4 personen

land : Egypte
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Het Midden-Oosten : De arabische keukens / Jenny Ridgwell

Harira met bruine linzen (Marokko)

HARIRA MET BRUINE LINZEN

Harira is de meest bekende soep in Marokko. Tijdens de vastenperiode (de ramadan) eet men deze soep elke dag. De linzen horen erin, maar de kikkererwten zijn naar keuze. De soep kan ook met rundvlees worden gemaakt, pas de kooktijd dan aan (circa 3 uur).

200 g bruine linzen
500 g lamsbout zonder been
1 ui
750 g tomaten of 2 blikjes gepelde tomaten (nettogewicht 400 g)
3 eetlepels olie
2 theelepels vers gemalen zwarte peper
2 theelepels paprikapoeder
1 envelopje saffraandraadjes
zout
8 eetlepels fijngeknipte peterselie
1 eetlepel fijngeknipte verse koriander
4 eetlepels fijngeknipte bladselderij
1 bouillontablet
1 blikje tomatenpuree
500 g fijne vermicelli
(eventueel 1 blikje kikkererwten van circa 400 g)
circa 100 g bloem

Was de linzen, laat ze tijdens de voorbereiding even in koud water weken. Snijd het vlees in stukken. Pel en snipper de ui. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Schenk de olie in een grote soeppan en bak hierin op hoog vuur het vlees met de ui, peper, paprikapoeder, saffraan en wat zout circa 5 minuten. Voeg de tomaten, de koriander, de peterselie, de bladselderij, de (afgegoten) linzen, het bouillontablet en ruim 2 liter water toe. Breng het vocht aan de kook en laat de soep zachtjes 1 - 1¼ uur koken tot het vlees en de linzen gaar zijn. Voeg de tomatenpuree en de vermicelli toe. maak van de bloem en ¼ liter water een papje en bind hiermee al roerend de soep. Laat de soep nog 5 minuten koken. (Desgewenst met de kikererwten.) Proef of er zout of peper bij moet. Serveer met Marokkaans brood.

8 - 10 personen

land : Marokko
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Gevulde koolbladeren (Syrië)

GEVULDE KOOLBLADEREN

Al eeuwenlang gebruikt men in de keuken van het Midden-Oosten specerijen als smaakgevers. In de tijden van het Griekse en het Romeinse Rijk liepen koopvaardijschepen de havens van Jemeni op het Arabische schiereiland binnen, van waaruit de kostbare exotische smaakstoffen over land naar Europa werden vervoerd.
Deze pakketjes van koolbladeren worden veel gegeten, hoewel de voorbereiding wel wat tijd kost. U kunt ze daarom het beste van tevoren klaarmaken: ze kunnen dan in de koelkast worden bewaard tot u ze gaat gebruiken. Maak de tamarindesaus pas vlak voor het opdienen van de pakketjes. Vleeseters kunnen de linzen vervangen door lamsgehakt.

1 groene kool
olie
1 ui, fijngehakt
250 g rode linzen, gekookt
1 eetlepel rozijnen
1 tomaat, fijngehakt
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen piment
1 eetlepel fijngehakte verse basilicum
zout
peper
1 eetlepel tamarindepasta, geweekt in 60 ml water en gemengd met wat suiker en zout naar smaak
evt. 1 eetlepel fijngehakte verse munt

Snijd een kegelvormig stuk uit de kern van de kool. Kook de hele kool vervolgens 15 tot 20 minuten in water tot de bladeren zacht beginnen te worden. Laat de kool goed uitlekken.
Verhit een beetje olie in een grote pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de linzen, rozijnen, tomaat, kaneel, piment, basilicum en wat zout en peper toe; roer alles goed door elkaar en schakel de warmtebron uit.
Haal de koolbladeren los, doe een schepje van de linzenvulling in het midden van elk blad en vouw ze over de vulling heen.
Verhit een beetje olie in een grote pan, leg eventuele niet-gevulde koolbladeren onder in de pan en schik de gevulde koolbladeren hierop.
Giet het tamarindesap over de inhoud van de pan, doe het deksel erop en laat het gerecht 5 minuten doorwarmen. Bestrooi de gevulde koolbladeren eventueel met fijngehakte munt en dien ze direct op.

4 personen

land : Syrië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Gekruide linzenschotel (Algerije en Marokko)

GEKRUIDE LINZENSCHOTEL

Van de dagelijkse maaltijd van de Noord-Afrikanen zal vaak een soep op basis van bonen of linzen en groenten deel uitmaken. Je komt er ook veel tagines tegen: dit zijn gerechten die heel langzaam worden gestoofd in een aardewerk pot boven een houtkoolvuur of een zeer lage warmtebron, en gegeten worden door er eenmaal gerezen brood (khobz) in te dopen. Veganisten dienen de yoghurt weg te laten.

225 g rode linzen
1 ui, in ringen gesneden
¾ theelepel kurkuma
2 tomaten, in stukjes
2 teentjes knoflook
1 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
¼ theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel chilipoeder
2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
1 eetlepel olie
peper
zout

Doe eerst de linzen met de helft van de uiringen en de kurkuma in een pan. Giet er kokend water overheen tot de linzen net onder staan. Breng ze aan de kook en laat de linzen in 15 minuten bijna gaar worden op een lage warmtebron. Het kookwater is dan bijna geheel opgenomen.
Verhit terwijl de linzen koken de olie in een pan die groot genoeg is om later ook de linzen te bevatten. Fruit hierin gedurende 5 minuten de andere helft van de uiringen.
Voeg dan knoflook, komijnzaad, gemberpoeder, kaneel en chilipoeder toe en fruit alles al roerend nog 1 - 2 minuten. Doe de tomaten erbij en schep alles goed om.
Doe de linzen zodra ze klaar zijn bij de gefruite ingrediënten en roer voorzichtig tot alles goed vermengd is. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi het gerecht met de koriander. Roer en laat alles nog 2 - 3 minuten op de warmtebron staan voordat u het opdient met warm pitabrood en yoghurt.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

land : Algerije / Marokko
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Azifa (Ethiopië)

AZIFA UIT ETHIOPIË (LINZEN MET SJALOTTEN EN CHILIPEPERS)

225 g gedroogde bruine of groene linzen
4 verse groene chilipepers, steeltjes en zaad verwijderd, fijngesneden
8 sjalotten, fijngehakt
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels (olijf)olie
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper

Doe de linzen in een pan, overgiet ze met koud water en breng ze aan de kook. Draai het vuur laag en kook de linzen gaar. Laat ze afkoelen en prak ze enigzins. Meng citroensap, olie, zout en peper in een leeg jampotje met schroefdeksel en schud het mengsel krachtig door elkaar. Doe de linzen in een grote schaal. Schep de chilipepers, sjalotten en dressing erdoor. Laat voor het serveren door en door koud worden. Serveer hierbij brood (bijvoorbeeld pita) of injera.

land : Ethiopië
gerechtsoort : salade

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Dhall curry (Zuid-Afrika)

DHALL CURRY

250 gram linzen
2 uien, gesnipperd
1 kaneelstokje
2 kardemompeultjes
½ deciliter olie
2 tomaten, ontveld
½ - 1 groene chilipeper, gehakt
2 tenen knoflook, gehakt
1 theelepel massalakerrie
1 theelepel komijn
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel koenjit
zout
2 kleine kalebassen (of pompoenen of courgettes)
3 eetlepels verse koriander, gehakt

Zoek eventuele steentjes uit de linzen en laat ze 1 uur in water weken.
Bak de uien glazig in de olie.
Voeg tomaten, chili en de rest van de kruiden toe; laat het mengsel 10 minuten sudderen. Voeg de uitgelekte linzen samen met 250 milliliter vers water en zout toe en sudder het boven een laag pitje totdat het zacht is. Voeg, als dat nodig is, wat meer water toe.
Schil de kalebassen, snijd ze middendoor, verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in schijven, leg deze op de linzen. Dek de pan af met een goed sluitende deksel en sudder het geheel totdat de ringen zacht zijn.
Strooi korianderblaadjes over de dhall curry en serveer met gekookte rijst.

4 personen

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Wining & Dining augustus/september 1998

Dal (Pakistan)

DAL (LINZEN)

250 g rode linzen (dal masoor)
½ blik gepelde tomaten (nettogewicht ± 445 g)
1 tl koenjit (kurkuma)
1 el sambal oelek
zout
3 teentjes knoflook
2 groene Spaanse pepertjes
5 el (zonnebloem)olie
1 tl komijnzaadjes
(2 karipathar)*
(1 el dhania)**

* Karipathar zijn “curry leaves”. Ze worden ook gebruikt voor het maken van currysaus
** Dhania is het verse groene blad van de koriander. Gedroogd te koop in Indiase/Pakistaanse winkels. U kunt ook ¼ tl gemalen koriander (ketoembar) erdoor roeren.

In zeef linzen afspoelen. In pan doen: ½ l water, linzen, tomaten, koenjit, sambal en ½ el zout. ± 5 min. laten koken. Met deksel schuin op pan, linzen in nog ± 20 min. zachtjes gaar koken. (Linzen zijn gaar als ze bij vingerdruk stuuk gaan.) Dan pas linzen door elkaar roeren. Sudderplaatje onder pan zetten. Tomaten stuk maken. Intussen knoflook pellen en in plakjes snijden. Spaanse pepertjes wassen. In midden inkeping maken. In steelpan olie verhitten. Knoflook lichtbruin bakken. Erdoor roeren: Spaanse peper, komijnzaadjes (en karipathar). 1 min. meebakken. (Dhania erdoor roeren.) Mengsel aan linzen toevoegen. Meteen deksel op pan zetten. Lekker met geroosterde shoarmabroodjes.

6 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

land : Pakistan
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1988

Dahl chapati (India en Pakistan)

DAHL CHAPATI (CHAPATI’S GEVULD MET LINZEN EN SPINAZIE)

deeg voor chapati’s
1 kop rode linzen
3 koppen verse spinazie, fijngehakt
2 eetlepels ghee of olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1 theelepel fijngemalen komijn
½ theelepel garam massala
1 theelepel zout
enkele druppels citroensap
1 theelepel ghee extra

Maak het deeg voor de chapati’s. Maak tijdens de rusttijd van het deeg de vulling gereed. Doe de linzen in een pan. Voeg er water aan toe, tot 1 cm boven de bodem van de pan. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan. Roer na 5 minuten de spinazie erdoor. Laat alles verder koken tot de linzen zo gaar zijn, dat ze gemakkelijk door een fijne (niet metalen) zeef gewreven kunnen worden. Verwarm in een andere pan de ghee of de olie. Laat de ui er al omscheppende glazig in worden. Voeg knoflook en de doorgewreven massa eraan toe. Meng alles zeer goed door elkaar. Doe er daarna de garam masala, het gemalen komijnzaad, het zout en enkele druppels citroensap bij. Werk opnieuw alles heel goed door elkaar. Laat het mengsel afkoelen. Verdeel het deeg voor de chapati’s in acht gelijke stukken. Vorm er ballen van. Plet ze met de handen tot ze ongeveer de vorm van een schoteltje hebben. Leg in het midden van iedere deegplak een flinke eetlepel van het linzen- en spinaziemengsel. Vouw de deegplak dicht. Druk het deeg zo goed mogelijk vast en rol het daarna op een met meel bestoven plank zó uit, dat de chapati’s dun zijn en dat de vulling niet bloot komt te liggen. Ze dienen zo groot te zijn als ontbijtbordjes. Bereid ze daarna precies zo als chapati’s.

8 stuks

gebied : India en Pakistan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Cannelloni gevuld met linzenpuree

CANNELLONI GEVULD MET LINZENPUREE

6 vellen volkoren cannelloni
250 g oranje linzen
5 eetlepels olijfolie
5 teentjes knoflook uit de pers
1 ui
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
1 groene peper, ontpit en fijngehakt
zeezout
zwarte peper
50 g broodkruimels
150 g cottage cheese
1½ dl zure room
50 g parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de cannelloni-vellen in ruim water ongeveer 10 tot 15 minuten al dente. Laat ze uitlekken. Week de linzen een ½ uur. Giet de olie in een pan en fruit daarin 2 tot 3 minuten de knoflook, ui, oregano, komijn en groene peper.
Voeg de linzen toe en laat ze even mee fruiten. Doe 8½ dl water in de pan en laat dit 20 minuten sudderen. Af laten koelen en vervolgens pureren. Voeg wat broodkruimels en cottage cheese toe als de puree niet dik genoeg is. Breng op smaak met zout en peper. Leg ongeveer 2 eetlepels van het mengsel op elk cannellonivel, rol het op en sluit de einden. Leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal en giet de zure room erover. Strooi de parmezaanse kaas over de cannelloni en bak ze 15 tot 20 minuten in de oven.

4 personen

land : Tunesië
gerechtsoort : kaasgerecht

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer

Azifa (Afrika)

AZIFA (GROENE-LINZENSALADE)

Azifa is de Afrikaanse naam voor deze pikante, kleurrijke salade.

250 g groene linzen, een nacht geweekt
2 tomaten, ontveld en gehakt
1 rode ui, gesnipperd
1 groene chilipeper, ontzaad en gehakt
4 eetl. vers citroensap
5 eetl. olijfolie
½ theel. mosterd
zout
versgemalen zwarte peper

Doe de linzen in een pan, giet er water bij tot ze onderstaan en breng aan de kook. Laat 45 minuten sudderen tot de linzen gaar zijn. Giet ze af en stamp lichtjes tot een puree.
Schep er de tomaten, ui, chilipeper, het citroensap, de olijfolie, mosterd en wat zout en peper door. Koel de salade een paar uur en dien op als bijgerecht voor een vlees- of visschotel.

Voor 4 personen.

gebied : Afrika
gerechtsoort : salade

bron : De Afrikaanse keuken / Rosamund Grant

Amhari mesir wat (Ethiopië)

AMHARI MESIR WAT (ETHIOPISCHE LINZENPOT)

100 gr rode linzen
2 grote uien
1 dl olijfolie
3 eetlepels tomatenpuree
½ theelepel milde of scherpe paprikapoeder
1 teentje knoflook
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
¾ liter water

Laat de linzen 30 minuten in koud water weken; spoel ze onder stromend water af en laat ze uitlekken. Pel de uien en snipper ze fijn. Pel het knoflookteentje en hak het heel fijn. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui goudbruin. Voeg de tomatenpuree en het paprikapoeder toe en roer goed door. Voeg de helft van het water, de knoflook, het gemberpoeder, de peper en het zout toe, roer goed door en voeg dan de rest van het water toe. Roer opnieuw, dek de pan af en breng de massa aan de kook. Voeg, als het water kookt, de linzen toe, zet het vuur laag en laat 20 - 30 minuten koken tot de linzen zacht zijn. Serveer het gerecht warm.

Voor 8 personen.

land : Ethiopië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Arjan's home page

Alicha birsen (Ethiopië en Eritrea)

ALITCHA BIRSEN (LINZEN MET KNOFLOOK EN TOMATEN)

5 eetlepels olie
6 tenen knoflook, fijngehakt
250 g tomaten, ontveld en kleingesneden
200 g linzen, schoongespoeld
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
stukje gemberwortel, geschild en fijngehakt
2 verse groene chilipepers, zaadjes verwijderd
2 eetlepels vers citroensap
1 liter kokendheet water

Verhit de olie in een zwarte pan en bak de knoflook tot hij lichtbruin kleurt. Voeg de tomaten toe en laat ze 5 minuten sudderen. Voeg de linzen toe en laat ze kort meesudderen. Voeg zout, peper, gember, chilipepers en citroensap toe. Voeg het kokendhete water toe. Schep alles om en laat de linzen afgedekt in 1 uur zachtjes gaarkoken. Serveer hierbij Injera, pita of ander brood.

4 personen

landen : Ethiopië en Eritrea
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai