vrijdag 12 april 2013

Tempura van garnalen (Japan)

TEMPURA VAN GARNALEN

1 liter arachideolie
300 gram diepvries reuzengarnalen, ontdooid
100 gram bloem
1 eetlepel maïzena
200 milliliter koolzuurhoudend mineraalwater, ijskoud
3 ijsblokjes


Verhit de olie in een wok tot 180°C. De olie is heet als een stukje brood dat je erin doet, direct begint te bruisen. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Doe de bloem, maïzena en wat zout in een schaal en roer er met een garde het mineraalwater en de ijsblokjes door. Er mogen nog wat klontjes in het beslag zitten. Haal de garnalen door het beslag en laat ze voorzichtig in de olie zakken. Bak de garnalen in kleine porties in 2 - 3 minuten goudbruin en gaar. Lekker met Japanse sojasaus om in te dippen en zeewiersalade.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande april 2013

Vietnamese groenteloempia's (Vietnam)

VIETNAMESE GROENTELOEMPIA’S

300 gram winterpeen
¼ spitskool
1 rode peper
3 bosuitjes
50 gram peultjes
3 eetlepels Japanse sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 eetlepel korianderblaadjes, fijngesneden
2 eetlepels gezouten cashewnoten, grofgehakt
12 diepvries loempiavellen, ontdooid
1 liter arachideolie
4 theelepels Vietnamese sambalsaus


Snijd de winterpeen in dunne reepjes (julienne) en de spitskool in dunne reepjes. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mes de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes en de peultjes in de lengte in reepjes. Doe alle groenten en de rode peper in een vergiet. Breng 2 liter water aan de kook en schenk over de groenten en peper in het vergiet. Laat uitlekken en doe in een kom. Meng de sojasaus, sesamolie, koriander en cashewnoten erdoor. Leg een loempiavel op het werkblad met een punt maar je toe. Leg 3 eetlepels groentemengsel iets onder het midden. Vouw de punt erover en rol de loempia op tot de helft van het vel. Klap de 2 punten aan de zijkanten naar binnen. Bestrijk het puntje met wat water en rol de loempia verder zo strak mogelijk op. Maak zo nog 11 loempia’s. Verhit de arachideolie in een wok tot 180°C. Je kunt dit controleren met een keukenthermometer of door er een stukje brood in te doen. Begint dat meteen te bruisen, dan is het vet heet. Bak de loempia’s met 4 stuks tegelijk in 3 minuten per portie goudbruin en knapperig. Serveer met de sambalsaus.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande april 2013

Aloo Gobi (India)

ALOO GOBI (INDIASE BLOEMKOOL)

3 centimeter verse gember, geschild
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels gemalen kurkuma (geelwortel)
1 theelepel gemalen laos (galangawortel)
3 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
2 eetlepels zonnebloemolie
3 vastkokende aardappelen
1 bloemkool, in kleine roosjes
1 rode peper, in dunne ringetjes
de blaadjes van 15 gram koriander


Rasp de gember fijn boven een kommetje. Voeg de paprikapoeder, geelwortel, galangawortel, gemalen koriander, olie en wat zout toe en roer tot een papje. Verhit een hapjespan en bak het mengsel 5 minuten op laag vuur. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 x 1 centimeter. Voeg toe aan het mengsel en bak op middelhoog vuur 3 minuten mee. Voeg de bloemkool, rode peper en 150 milliliter water toe. Schep om en laat met de deksel op de pan op laag vuur 15 minuten stoven. Schep af en toe om. Schep de aloo gobi in een schaal en bestrooi met de koriander. Lekker met een spinazierondo.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : India
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande april 2013

Nasi goreng met garnalen en beenham (Azië)

NASI GORENG MET GARNALEN EN BEENHAM

225 gram tuinerwten extra fijn, diepvries
2 theelepels sesamolie
2 eetlepels zonnebloemolie
400 gram grofgesneden Japanse wokgroente
100 gram boemboe bami goreng
300 gram 1-minuut basmatirijst
150 gram seabob-garnalen
150 gram beenham, in reepjes


Kook de tuinerwten in 4 minuten gaar. Giet af. Verhit ondertussen de sesamolie en zonnebloemolie in een wok en roerbak de wokgroente 3 minuten. Voeg de boemboe toe en bak 2 minuten mee. Doe de rijst erbij en roerbak op middelhoog vuur 3 minuten. Roer regelmatig. Meng de tuinerwten, garnalen en beenham erdoor en warm nog 2 minuten door. Serveer direct. Lekker met kroepoek.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande april 2013

Garnalen-mangosalade (Thailand)

GARNALEN-MANGOSALADE

200 gram peultjes
1 limoen
2 theelepels sesamolie
2 eetlepels Thaise zoete chilisaus
1 centimeter verse gember, ongeschild
1 zoete puntpaprika
1 mango, geschild
100 gram botersla
125 gram jumbogarnalen


Kook de peultjes 2 minuten in een bodem water. Spoel koud onder de kraan. Halveer de limoen. Pers 1 helft uit en snijd de andere helft in partjes. Meng het sap, de olie en chilisaus tot een dressing. Pers de gember met een knoflookpers boven de dressing en meng erdoor. Snijd het kapje van de paprika en snijd rondom de zaadlijsten los. Haal de zaadlijsten eruit. Snijd de paprika in ringen. Snijd het vruchtvlees van de mango tot aan de pit in dikke plakken. Snijd de plakken in blokjes. Doe de botersla in een schaal en verdeel de peultjes, paprika, mango en garnalen erover. Besprenkel met de dressing en serveer met de limoenpartjes. Lekker met wat blaadjes verse koriander. Je kunt de salade 2 uur van tevoren bereiden. Sprenkel de dressing er vlak voor het serveren over.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : salade

bron : Allerhande april 2013

Tom Yam met oesterzwam (Thailand)

TOM YAM MET OESTERZWAM

2 groentebouillontabletten
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels boemboe rode curry
3 eetlepels lichte basterdsuiker
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 limoen, uitgeperst
250 gram winterpenen
150 gram oesterzwammen
½ struik paksoi
200 gram tofu


Schenk 1,2 liter water in een soeppan en voeg de bouillontabletten, vissaus en boemboe toe. Breng aan de kook en los de boemboe al roerend op. Zet het vuur laag als de soep kookt en voeg de basterdsuiker, sojasaus en het limoensap toe. Houd de soep 10 minuten tegen de kook aan. Snijd ondertussen de peen in de lengte in dunne plakjes en de pakjes in staafjes (julienne). Scheur de oesterzwammen in stukjes. Snijd de paksoi in reepjes. Laat de tofu uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd in blokjes van 1 x 1 centimeter. Voeg de peen en oesterzwam toe aan de soep en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Breng eventueel op smaak met extra vissaus. Verdeel ondertussen de tofu en paksoi over 4 kommen. Schep de hete soep erover.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : soep

bron : Allerhande april 2013

Thaise viskoekjes met komkommerdip (Thailand)

THAISE VISKOEKJES MET KOMKOMMERDIP

½ komkommer, zaadlijsten verwijderd
1 rode ui, zeer fijn gesnipperd
4 eetlepels Thaise zoete chilisaus
2 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels gezouten pinda’s, fijngehakt
400 gram schelvis
½ bakje boemboe rode curry (à 100 gram)
1 eetlepel maïzena
1 ei
3 bosuitjes, in ringetjes
100 milliliter arachideolie


Snijd de komkommer in blokjes van ½ x ½ centimeter (brunoise). Meng in een kom met de ui, chilisaus, rijstazijn en pinda’s. Doe de schelvis, boemboe, maïzena en het ei in de keukenmachine en maal fijn. Doe in een schaal en meng met een lepel de bosui erdoor. Vorm er met vochtige handen 16 balletjes van en druk die een beetje plat. Verhit de olie in een pan en bak de viskoekjes in 2 porties in 5 minuten per portie goudbruin en gaar. Keer halverwege. Laat even uitlekken op keukenpapier en leg op een schaal. Serveer met de komkommerdip.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande april 2013

Nam prik (Thailand)

NAM PRIK (THAISE SAMBAL)

4 rode pepers
2 eetlepels vissaus
het sap van 1 limoen
1 eetlepel lichte basterdsuiker
1 teen knoflook


Snijd het steeltje van 4 rode pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd in stukken en doe in het bakje van de staafmixer. Voeg 2 eetlepels vissaus, het sap van 1 limoen, 1 eetlepel lichte basterdsuiker en 1 teen knoflook toe. Maal met de staafmixer fijn tot een pasta. Je kunt de sambal 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in een bakje in de koelkast.

4 personen

voedingswaarde : 30 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : saus

bron : Allerhande april 2013

Kip met paprika & chilipeper (Sichuan, China)

KIP MET PAPRIKA & CHILIPEPER

250 gram Chinese eiermie
2 eetlepels rijstazijn
3 eetlepels woksaus hoisin
1 theelepel chilipeper (uit molen)
3 paprika’s
300 gram kipfilet, in blokjes
1 eetlepel maïzena
3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, in halve ringen
1 blik minimaïskolfjes (à 425 gram), in stukjes van 1 centimeter


Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng ondertussen de azijn, woksaus en een ½ theelepel chilipeper in een kommetje. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes van een halve centimeter breed. Bestrooi de kip met de rest van de chilipeper, de maïzena en het zout. Verhit 2 eetlepel olie in een wok en roerbak de kip in 6 minuten goudbruin. Schep de kip uit de wok. Maak de wok schoon. Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak de ui, paprika en minimaïskolfjes 4 minuten. Doe de kip en saus erbij en warm nog 2 minuten door. Doe de mie in 4 kommen en schep het kipmengsel erop.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Sichuan, China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande april 2013

Roerbak van asperges en garnalen (Shandong, China)

ROERBAK VAN ASPERGES EN GARNALEN

300 gram diepvries reuzengarnalen, ontdooid
300 gram mienestjes
500 gram groene asperges
2 centimeter verse gember, geschild
2 eetlepels arachideolie
2 rode pepers, in kleine stukjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels ketchup
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 eetlepel lichte basterdsuiker
1 eetlepel limoensap
3 bosuitjes, in schuine stukjes


Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Kook de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Snijd 2 centimeter van de onderkant van de asperges. Snijd de asperges in stukken van 3 centimeter. Kook 2 minuten. Schep uit het water. Rasp de gember. Verhit de olie in een wok en roerbak de gember, peper en knoflook 10 seconden. Voeg de garnalen toe en roerbak 2 minuten. Doe de ketchup, sojasaus, basterdsuiker en het limoensap erbij en warm nog 2 minuten door. Breng eventueel op smaak met zout. Verdeel de mie over 4 borden, schep de asperges en garnalen erop en bestrooi met de bosui. Lekker met wat grofgesneden korianderblaadjes.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Shandong, China
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande april 2013

Taugé met paprika- en wortelreepjes (Azië)

TAUGÉ MET PAPRIKA- EN WORTELREEPJES

1 rode paprika
3 bosuitjes
2 eetlepels zonnebloemolie
150 gram peen julienne
4 eetlepels rijstazijn
250 gram taugé


Verwijder de zaadlijsten van 1 rode paprika en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes (julienne). Halveer 3 bosuitjes in de lengte en snijd in stukken van 4 centimeter. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok en voeg de paprika, bosui en 150 gram peen julienne toe. Voeg 4 eetlepels rijstazijn toe en bak 4 minuten op hoog vuur. Voeg 250 gram taugé toe en bak nog 1 minuut mee. Lekker met een omelet.

4 personen

voedingswaarde : 155 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande april 2013

Sambalsnijbonen (Azië)

SAMBALSNIJBONEN

600 gram snijbonen, schoongemaakt
2 tenen knoflook
3 bosuitjes
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel sambal badjak


Snijd de snijbonen in schuine stukjes van 1 centimeter. Kook 4 minuten. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken. Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes en de bosui in ringetjes. Verhit de olie in een wok en bak de knoflook en sambal 1 minuut. Voeg de snijbonen toe en bak op hoog vuur 4 minuten. Voeg de bosui toe, schep om en serveer. Lekker met nasi kuning (gele rijst) en kipsaté.

4 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande april 2013

Paksoi met sesamzaad (Azië)

PAKSOI MET SESAMZAAD

3 eetlepels sesamzaad
1 struik paksoi
2 tenen knoflook
2 bolletjes stemgember
6 eetlepels sesamolie
2 eetlepels sojasaus minder zout


Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad 2 minuten. Laat afkoelen op een bord. Verwijder de onderkant van de paksoi en snijd de paksoi in grove stukken. Snijd de knoflook en stemgember fijn. Verhit 4 eetlepels olie in een wok en bak de knoflook en gember 10 seconden. Voeg de paksoi en sojasaus toe en bak op hoog vuur 3 minuten. Schep regelmatig om. Schep het sesamzaad erdoor en bak 1 minuut mee. Besprenkel met de rest van de olie en serveer direct. Lekker met gebakken tofu en pandanrijst.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande april 2013

Vietnamese komkommer (Vietnam)

VIETNAMESE KOMKOMMER

150 gram noedels
1 komkommer
300 gram winterpeen
2 rode uien, in halve ringen
7 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel lichte basterdsuiker
1 rode peper
1 limoen, schoongeboend
4 eetlepels vissaus
2 eetlepels gembersiroop
300 gram diepvries cocktailgarnalen, ontdooid
blaadjes van 15 gram munt, in reepjes


Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd in boogjes van 1 centimeter. Schil de winterpeen en rasp grof. Meng de komkommer, peen, ui, 3eetlepels rijstazijn, een halve eetlepel suiker en zout in een kom. Snijd het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Meng het rasp en sap met de rode peper, vissaus, gembersiroop en de rest van de rijstazijn en suiker in een kommetje. Doe de noedels, groenten, garnalen en munt in een schaal. Besprenkel met de dressing. Lekker met grofgehakte gezouten cashewnoten.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande april 2013

Gewokte broccoli met garnalen (Azië)

GEWOKTE BROCCOLI MET GARNALEN

600 gram broccoli, in kleine roosjes
1 pak noedels (à 250 gram)
300 gram diepvries reuzengarnalen, ontdooid
3 bosuitjes
1 eetlepel zonnebloemolie
1 bakje boemboe groene curry (à 100 gram)
blaadjes van 15 gram koriander
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels sesamolie


Kook de broccoli in water met zout 4 minuten. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken. Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Snijd de bosui in schuine stukken van 3 centimeter. Verhit de zonnebloemolie in een wok en bak de boemboe een halve minuut. Voeg de broccoli en garnalen toe en bak 4 minuten op hoog vuur. Schep regelmatig om. Snijd de kruiden fijn en schep met de vissaus en sesamolie door de noedels. Serveer samen met de broccoli en garnalen.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande april 2013