woensdag 23 mei 2018

Gepocheerde zalmforelfilet met gekarameliseerde sjalotjes

GEPOCHEERDE ZALMFORELFILET MET GEKARAMELISEERDE SJALOTJES

12 grote sjalotten
1 citroen
12 zwarte olijven zonder pit
50 gram boter
2 theelepels donkerbruine basterdsuiker
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel kappertjes
2 eetlepels gesnipperde bieslook
zout
versgemalen peper
¾ liter visbouillon
½ liter droge witte wijn
600 gram zalmforelfilet
4 eetlepels crème fraîche


Pel de sjalotten en snijd ze in plakjes van ½ centimeter. Snijd de citroen in plakjes van 1 centimeter en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit; verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes; doe die in een kom. Snipper de olijven grof en doe ze bij de stukjes citroen.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalot zachtjes 5 minuten; roer de suiker erdoor en bak de sjalot nog 5 minuten tot de plakjes donkerbruin zijn; roer regelmatig. Neem de pan van het vuur.
Roer de olie door het citroen-olijvenmengsel, schep de kappertjes en bieslook erdoor en breng de dressing op smaak met zout en peper.
Breng de bouillon met de wijn aan de kook. Snijd de visfilet in 4 gelijke porties en leg die in de bouillon. Pocheer de vis, met een deksel op de pan, zachtjes (het vocht moet net tegen de kook aan zitten) in 10 minuten gaar.
Roer de dressing door de gekarameliseerde sjalot en verdeel het mengsel over de borden. Schep met een schuimspaan de stukken zalmforel uit het vocht, laat ze uitlekken en leg ze op het sjalotmengsel. Garneer de vis met crème fraîche.
Lekker met sperziebonen en aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 453 kcal p.p.
bereidings- afwerkingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Smullen van vis / Irene van Blommestein