woensdag 11 september 2019

Gegrilleerde kipfilet met maissalade

GEGRILLEERDE KIPFILET MET MAISSALADE

1 kipfilet (125 gram)
1 theelepel kipkruiden
3 eetlepels olie
1 rode paprika
1 kleine ui
3 takjes peterselie
5 sprietjes bieslook
1 grote appel (200 gram)
1 theelepel mosterd
3 eetlepels hüttenkäse
1 eetlepel azijn
1 blikje mais (nettogewicht 340 gram)
zout
peper


Grill voorverwarmen op de hoogste stand. In pan 1 liter water aan de kook brengen. Kipfilet afspoelen en droogdeppen met keukenpapier. Inwrijven met kipkruiden en bestrijken met 1 eetlepel olie. Op het rooster in het midden van de grill kip in 8 minuten bruin en gaar grilleren. Halverwege keren. Intussen de paprika schoonmaken, in ringen snijden en in een zeef overgieten met het kokende water. Laten afkoelen. Ui pellen en de helft in dunne ringen snijden. De andere helft fijnsnipperen en in een kom doen. Peterselie en bieslook erboven fijnknippen. Appel schillen en erboven raspen. Mosterd, azijn, zout, peper en 2 eetlepels olie toevoegen en tot een sausje roeren. mais afgieten en door sausje scheppen. Maissalade op twee borden scheppen. Paprika- en uiringen erop leggen. Hierop de hüttenkäse scheppen. Kipfilet in dunne plakjes ernaast leggen.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande 22 (september 1986)

Gemengde groentesalade

GEMENGDE GROENTESALADE

1 (rode) ui
250 gram worteltjes
¼ witte rammenas
¼ koolraap (250 gram)
1 eetlepel citroensap
200 gram gekookte bietjes
3 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
zout
peper
1 theelepel suiker
4 takjes peterselie


Ui pellen en in ringen snijden. Worteltjes schrappen, wassen en in stukjes snijden. Rammenas schillen, wassen en in plakjes snijden. Koolraap in plkken snijden en dik schillen. Wassen en in stukjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Bietjes ontvellen en in plakjes snijden. In kommetje doen: olie, azijn, zout, peper en suiker. Tot sausje roeren. In kopje peterselie fijnknippen.
In slaschaal doen: ui, wortel, rammenas, koolraap en bietjes. Door elkaar scheppen. Sausje erover verdelen. Peterselie erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1981

Hamburger met preisaus

HAMBURGER MET PREISAUS

50 gram boter of margarine
4 ongepaneerde hamburgers
1 dunne stengel prei
1 zakje witte saus
1½ eetlepel groene peperkorrels
4 eetlepels zure room


Alle ingrediënten klaarzetten. In koekenpan boter verhitten. Hamburgers 4 minuten aan elke kant gaar en bruinbakken. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In dunne ringen snijden en wassen. In steelpan witte saus maken met water volgens gebruiksaanwijzing. Van vuur af aan saus toevoegen: prei, peperkorrels en zure room. Door elkaar roeren. Hamburgers op schaal leggen. Preisaus erover schenken.
Groentetip: bloemkool.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip september 1981

Lekkerbekje met gember-mosterdsaus

LEKKERBEKJE MET GEMBER-MOSTERDSAUS

4 lekkerbekjes
1 citroen
1 ui
2 eetlepels bakgember
1½ eetlepel grove mosterd
4 eetlepels abrikozenjam


Grill voorverwarmen op hoogste stand. Alle ingrediënten klaarzetten. Lekkerbekjes op rooster leggen. Met lekbak eronder in midden van grill schuiven. Vis 5 Minuten aan elke kant verwarmen. Citroen halveren. 1 Helft uitpersen, andere helft in plakjes snijden. Ui pellen en in ringen snijden. In steelpan doen: citroensap, bakgember, mosterd, abrikozenjam en ½ deciliter water. Door elkaar roeren. 2 Minuten verwarmen. Vis op schaal leggen. Gember-mosterdsaus erover verdelen. Vis garneren met plakjes citroen en uiringen.
Groentetip: kropsla met wortel.

4 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip september 1981

Gele bloemkool met cashewnoten

GELE BLOEMKOOL MET CASHEWNOTEN

1 grote bloemkool
50 gram cashewnoten
zout
100 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
1 eetlepel ketoembar (gemalen koriander)
1 eetlepel koenjit (kurkuma)


Van bloemkool stronk verwijderen. Wassen en in roosjes verdelen. Cashewnoten grof hakken.
In pan met ruim water en zout, bloemkool 10 minuten koken. Intussen in andere pan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Koriander en kurkuma erdoor roeren. Bloemkool afgieten en erdoor scheppen. 5 Minuten meewarmen. In droge koekenpan cashewnoten in 2 minuten lichtbruin roosteren. Bloemkool overdoen in schaal. Noten erover strooien.
Lekker bij gehakt.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1981