maandag 1 augustus 2016

Tinotuan (Celebes, Indonesië)

TINOTUAN (RIJST MET GROENTEN)

125 gram rijst
1 grote djagung (mais), schutbladeren verwijderen en met een vork de korrels van de kolf halen
1 tapiocawortel, geschild en in schijven gesneden
125 gram kalebas, geschild en in schijven gesneden
125 gram spinazie, grofgesneden
90 gram selada air (waterkers), grofgesneden
1½ liter kokend water
zout naar smaak
1 stengel serai (citroengras), kleingesneden
1 daun kemangi (basilicumblad)


Rijst, djagung, tapioca, kalebas, zout, serai en daun kemangi in het kokende water doen. Het water weer aan de kook brengen en de rijst en groenten onder af en toe roeren gaarkoken. De spinazie en waterkers toevoegen en deze laten slinken. Het gerecht afproeven.
Het gerecht warm serveren met gekookte witte rijst, gegrilleerde vis en tomatensambal.

4 - 6 personen

gebied : Celebes, Indonesië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thuis Indisch eten : 151 Echte rijsttafelgerechten in kleur / Sarina Awang en Jesmina Hartley

Acar Bening (Indonesië)

ACAR BENING (ZOETZUUR VAN GEMENGDE GROENTEN)

1 komkommer
1 grote wortel
2 grote uien
2 rode Spaanse pepers
1 kleine witte kool
¾ deciliter water
1½ deciliter azijn
90 gram suiker
zout naar smaak
peper naar smaak


Uitgezonderd de kool alle groenten schillen, wassen en in schijven snijden. De kool wassen en erna schaven. De groenten in een grote kom doen, zout erover strooien en afgedekt 3 uur laten staan. Water, azijn, suiker, zout en peper tezamen koken. Van het vuur zetten en af laten koelen. Het zout van de groenten spoelen en uit laten druipen. De groenten in potten scheppen, zoveel van de afgekoelde vloeistof bijschenken dat ze onder staan en de potten sluiten. Tot gebruik koel wegzetten.
Serveren bij gekookte witte rijst en andere gerechten.

8 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Thuis Indisch eten : 151 Echte rijsttafelgerechten / Sarina Awang en Jesmina Hartley

Krengsengan (Java, Indonesië)

KRENGSENGAN (GEKRUID VLEES)

250 gram rund- of schapenvlees zonder been
2 eetlepels petis udang
2 tomaten, geblancheerd, gepeld en kleingesneden
2 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels slaolie
heet water

FIJN TE STAMPEN INGREDIËNTEN
6 sjalotjes of 1 grote ui
4 teentjes knoflook
4 lombok rawit
1 theelepel zout
1 theelepel peper


Het vlees in dobbelstenen van 2 centimeter snijden. De petis udang door de fijngemaakte ingrediënten roeren en het vlees met dit mengsel insmeren. De tomaten en de ketjap manis toevoegen. De olie op een middelgroot vuur verwarmen. Het vleesmengsel hierin 5 minuten bakken. Het vuur temperen. Zoveel heet water bijschenken dat het vlees onder staat. Laten sudderen tot het vlees gaar is. Afproeven en opdoen.
Serveren met gekookte witte rijst, groenten en een sambalan.

2 - 3 personen

gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Thuis Indisch eten : 151 Echte rijsttafelgerechten in kleur / Sarina Awang en Jesmina Hartley

Nasi Kunyit (Indonesië)

NASI KUNYIT (KURKUMARIJST)

500 gram ketan (kleefrijst), gewassen en afgegoten
water om rijst in te koken
1 eetlepel koenjit
1 teentje knoflook
1 kemirienootje
2 - 3 deciliter santen
zout naar smaak
sap van 1 citroen
1 pandanblad, kleingesneden
gebakken uitjes


Stamp de knoflook en het kemirienootje samen fijn. Meng de koenjit door het water en roer er de fijngestampte ingrediënten door. De rijst hierin een nacht, of tenminste 6 - 8 uur, laten weken. Afgieten. Zout en citroensap aan de santen toevoegen. De helft hiervan bewaren en het resterende gedeelte door de rijst roeren. De rijst in de geperforeerde pan van een rijstkoker overdoen, het pandanblad in het water strooien en dit laten koken. Stoom de rijst tot ze kleverig, glanzend en gaar is. Vervolgens de achtergehouden santen beetje bij beetje door de rijst roeren. De rijst in een schotel overdoen. Garneren met de gebakken uitjes en warm serveren met één van de volgende gerechten: Ayam goreng, Singgang ayam of Pisang goreng.

6 - 8 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thuis Indisch eten : 151 Echte rijsttafelgerechten in kleur / Sarina Awang en Jesmina Hartley