maandag 1 augustus 2016

Nasi Kunyit (Indonesië)

NASI KUNYIT (KURKUMARIJST)

500 gram ketan (kleefrijst), gewassen en afgegoten
water om rijst in te koken
1 eetlepel koenjit
1 teentje knoflook
1 kemirienootje
2 - 3 deciliter santen
zout naar smaak
sap van 1 citroen
1 pandanblad, kleingesneden
gebakken uitjes


Stamp de knoflook en het kemirienootje samen fijn. Meng de koenjit door het water en roer er de fijngestampte ingrediënten door. De rijst hierin een nacht, of tenminste 6 - 8 uur, laten weken. Afgieten. Zout en citroensap aan de santen toevoegen. De helft hiervan bewaren en het resterende gedeelte door de rijst roeren. De rijst in de geperforeerde pan van een rijstkoker overdoen, het pandanblad in het water strooien en dit laten koken. Stoom de rijst tot ze kleverig, glanzend en gaar is. Vervolgens de achtergehouden santen beetje bij beetje door de rijst roeren. De rijst in een schotel overdoen. Garneren met de gebakken uitjes en warm serveren met één van de volgende gerechten: Ayam goreng, Singgang ayam of Pisang goreng.

6 - 8 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thuis Indisch eten : 151 Echte rijsttafelgerechten in kleur / Sarina Awang en Jesmina Hartley

Geen opmerkingen: