zaterdag 15 maart 2014

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing

GEBRADEN KIP MET SAFFRAAN, HAZELNOTEN EN HONING

1 grote biologische of scharrelkip in vier stukken verdeeld: borst en vleugel, poot en dij
2 uien, grof gesneden
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
een flinke snuf saffraandraden
sap van 1 citroen
4 eetlepels koud water
2 theelepels grof zeezout
1 theelepel zwarte peper
100 gram hazelnoten in het vlies
70 gram honing
2 eetlepels rozenwater
2 bosuien, grof gesneden


Vermeng de stukken kip in een schaal met uien, olijfolie, gember, kaneel, saffraan, citroensap, water, zout en peper. Laat dit minstens 1 uur marineren of zet het tot de volgende dag in de koelkast.
Verhit de oven tot 190°C. Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze in de oven in 10 minuten lichtbruin. Hak ze grof en zet ze opzij. Verdeel de kip en de marinade op een bakplaat waarop alles royaal past. Leg de stukken kip met het vel boven en schuif de bakplaat in de oven. Bak de kip 35 minuten. Maal in die tijd honing, rozenwater en noten door elkaar tot een grove puree. Haal de bakplaat uit de oven, strijk een royale laag notenpasta op elk stukje kip zodat het is bedekt. Zet de kip nog 5 - 10 minuten in de oven tot de kip gaar en de notenlaag goudbruin is. Schep de kip in een serveerschaal en garneer met de gehakte bosui.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Ottolenghi : Het kookboek / Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Gebakken prei

GEBAKKEN PREI

1 rode paprika
80 gram fijne kristalsuiker
2 deciliter water
1 deciliter appelazijn
10 roze peperkorrels
½ theelepel korianderzaad
3 kardemompeulen, gekneusd
5 middelgrote preien
150 gram crème fraîche
1½ eetlepel fijngehakte kappertjes
2 bosuien, in dunne schuine ringetjes, plus extra om te garneren
1 eetlepel citroensap
1½ eetlepel olijfolie
1½ deciliter zonnebloemolie
50 gram panko broodkruim
1 scharrelei, losgeklopt
zout
witte peper


Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in 5 millimeter brede repen. Doe ze in een kleine pan met suiker, water, azijn, peperkorrels, korianderzaad, kardemom en wat zout. Breng alles aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes pruttelen tot de paprika gaar is. Zet opzij en laat afkoelen. Snijd intussen het groen van de preien en gooi het weg; snijd het witte deel in stukken van 6 centimeter. Kook ze 15 minuten in zachtjes kokend water met zout tot ze beetgaar zijn. Giet de prei af en laat de stukken uitlekken. Roer intussen de crème fraîche, kappertjes, bosui, citroensap en olijfolie met wat zout en peper door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog een beetje peper en zout toe. Verhit de zonnebloemolie in een middelgrote pan. Strooi het broodkruim op een bord en meng er wat zout door, doe het losgeklopte ei in een diep bord. Wentel de stukken prei eerst door het ei en daarna door het broodkruim zodat ze rondom een paneerlaagje hebben. Bak ze aan elke kant 30 seconden in de hete olie; doe dit in kleine porties zodat de pan niet te vol wordt. Laat ze als ze mooi van kleur en knapperig zijn op keukenpapier uitlekken. Serveer 5 stukken gebakken prei per persoon met daarop een flinke dot crème-fraîchesaus. Schep de repen paprika uit de pan, schud de siroop er grotendeels af en schik ze op de prei (de korianderzaadjes en peperkorrels zijn ook lekker). Garneer het gerecht met bosui en dien het direct op.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Salade van gort en granaatappel

SALADE VAN GORT EN GRANAATAPPEL

200 gram parelgort
6 stengels bleekselderij (blaadjes er af geplukt en apart gehouden), in kleine blokjes
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels sherryazijn
2 kleine tenen knoflook, fijngehakt
2/3 theelepel piment
3 eetlepels fijngehakte dille
3 eetlepels fijngesneden peterselie
300 gram granaatappelpitten (2 grote granaatappels)
zout
zwarte peper


Was de gort onder koud water, doe hem in een middelgrote pan en overgiet de korrels met royaal vers water. Laat de gort in 30 - 35 minuten beetgaar koken.
Giet de korrels af en doe ze in een kom. Voeg de bleekselderij, olijfolie, azijn, knoflook, piment en een beetje zout en peper aan de nog hete gort toe. Schep alles door elkaar en laat de salade koud worden.
Schep als de salade koud is de kruiden, selderijblad en granaatappelpitten erdoor. Proef of er nog zout of peper bij moet en dien de salade op.

4 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi