zaterdag 15 maart 2014

Gebakken prei

GEBAKKEN PREI

1 rode paprika
80 gram fijne kristalsuiker
2 deciliter water
1 deciliter appelazijn
10 roze peperkorrels
½ theelepel korianderzaad
3 kardemompeulen, gekneusd
5 middelgrote preien
150 gram crème fraîche
1½ eetlepel fijngehakte kappertjes
2 bosuien, in dunne schuine ringetjes, plus extra om te garneren
1 eetlepel citroensap
1½ eetlepel olijfolie
1½ deciliter zonnebloemolie
50 gram panko broodkruim
1 scharrelei, losgeklopt
zout
witte peper


Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in 5 millimeter brede repen. Doe ze in een kleine pan met suiker, water, azijn, peperkorrels, korianderzaad, kardemom en wat zout. Breng alles aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes pruttelen tot de paprika gaar is. Zet opzij en laat afkoelen. Snijd intussen het groen van de preien en gooi het weg; snijd het witte deel in stukken van 6 centimeter. Kook ze 15 minuten in zachtjes kokend water met zout tot ze beetgaar zijn. Giet de prei af en laat de stukken uitlekken. Roer intussen de crème fraîche, kappertjes, bosui, citroensap en olijfolie met wat zout en peper door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog een beetje peper en zout toe. Verhit de zonnebloemolie in een middelgrote pan. Strooi het broodkruim op een bord en meng er wat zout door, doe het losgeklopte ei in een diep bord. Wentel de stukken prei eerst door het ei en daarna door het broodkruim zodat ze rondom een paneerlaagje hebben. Bak ze aan elke kant 30 seconden in de hete olie; doe dit in kleine porties zodat de pan niet te vol wordt. Laat ze als ze mooi van kleur en knapperig zijn op keukenpapier uitlekken. Serveer 5 stukken gebakken prei per persoon met daarop een flinke dot crème-fraîchesaus. Schep de repen paprika uit de pan, schud de siroop er grotendeels af en schik ze op de prei (de korianderzaadjes en peperkorrels zijn ook lekker). Garneer het gerecht met bosui en dien het direct op.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Geen opmerkingen: