zondag 9 augustus 2020

Oignons à l'Orientale (Frankrijk)

OIGNONS À L’ORIENTALE (UIEN MET KORIANDER EN SAFFRAAN)

Op het Franse platteland worden zelden bloemen gekweekt. “Je kunt ze niet eten,” is de zinnige verklaring van een boer. Zijn vrouw wil echter nog wel de tijd nemen om een paar geraniums, margrieten en begonia’s naast de keukendeur te verzorgen. Zij houdt zich echter voornamelijk bezig met de kippen, de konijnen en de moestuin.
Groente en salades zijn een belangrijk en smakelijk onderdeel van de Franse maaltijd. Zij worden dan ook als aparte gang opgediend.

1 kilogram verse kleine zilveruitjes van 1 centimeter
zout
zwarte peper
saffraan
3 deciliter droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
3 grote Pomodoro tomaten of 6 gewone tomaten, ontveld, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
6 korianderkorrels, geplet


Leg de uitjes naast elkaar op de bodem van een grote pan of sauteuse en bestrooi ze met zout. Klop de wijn op met de olie tot het een ondoorzichtig mengsel geworden is en schenk hiervan zoveel over de uitjes dat ze net onderstaan. Voeg zonodig meer olie met wijn toe. Schep de stukjes tomaat over de uien. Strooi er peper en zout over, voeg de knoflook toe, de koriander en twee royale snufjes saffraan. De saffraansmaak moet overheersen.
Doe het deksel op de pan, zet hem op een laag vuur, breng de inhoud aan de kook en laat de uitjes dan op een zeer laag vuur stoven tot ze zacht zijn.
Laat het gerecht helemaal afkoelen, schep het in een grote pot met schroefdeksel en bewaar het in de ijskast.
Als voorgerecht geeft u ongeveer 5 tot 6 lepels per persoon; eet er roggebrood met boter bij.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Cérises à l'Eau-de-Vie (Frankrijk)

CÉRISES À L’EAU-DE-VIE (MORELLEN OP LIKEUR)

Vele Fransen (die zich allen als wijnexperts beschouwen) eten nooit zoete gerechten omdat dit hun smaak zou bederven. Ze zullen echter nooit koffie met Cérises à l’Eau-de-Vie versmaden.

1 kilogram rijpe morellen of zure kersen (meikersen), gewassen en gedroogd
350 gram fijne witte suiker
1 liter alcohol van 65,5%


Verwijder gekneusde kersen en snijd de steeltjes af tot 1 centimeter. Prik de kersen op 2 plaatsen in met een stopnaald en doe ze in een glazen fles met wijde hals, waarbij u laagjes kersen met laagjes suiker afwisselt.
Schenk er zoveel alcohol bij dat de fles vol is, doe de kurk stevig op de fles, sluit hem luchtdicht af met stearine of was en zet de fles minstens 2 maanden op een zonnige vensterbank. Schud de fles van tijd tot tijd. Serveer Eau-de-Vie in kleine glaasjes, met 3 of 4 kersen per persoon.
Noot: Eau-de-Vie of alcool à fruits, in Frankrijk bij iedere dorppskruidenier te koop, is hier moeilijk te verkrijgen. U kunt eventueel wodka gebruiken.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

La Trempine (Hauts-de-France, Frankrijk)

LA TREMPINE (WARME WIJNSOEP)

Boeren en vissers langs de noordkust van Frankrijk beginnen de dag met dit opkikkertje dat naar zij zeggen de kou uit het lijf houdt. Voor mensen met een teer gestel is het ook heel geschikt vlak voor het slapen gaan.

1 flink stuk volkoren- of roggebrood, in 12 stukken gebroken
12 suikerklontjes
2 deciliter kokend water
1 liter goede rode wijn
1 kaneelstokje of 2 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels suiker


Verwarm de oven voor op 140°C en laat er 6 aardewerk kommen in opwarmen. Leg dan in iedere kom 2 stukken brood en twee klontjes suiker, schenk hierover het kokende water en zet ze in de oven terug.
Schenk de wijn in een geëmailleerde steelpan, voeg kaneel en suiker toe en laat alles boven een zeer laag vuurtje trekken. De wijn mag beslist niet koken. Als de wijn warm is proeft u of hij goed op smaak is. Houd er rekening mee dat er in de kommetjes ook suiker zit. Verwarm de wijn tot hij heet is (u kunt dit controleren door te voelen met een knokkel van uw vinger). Schenk de dampende wijn in de kommen over en dien ze direct op; voor wie deze soep niet gewend is niet te veel serveren.

6 personen

gebied : Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Vinaigrette (Frankrijk)

VINAIGRETTE (FRANSE SLASAUS)

1 eetlepel wijnazijn (liefst met dragon of knoflook)
½ theelepel zout
zwarte peper
3 eetlepels olijfolie


Doe de azijn in een kommetje, voeg het zout toe en roer tot dat is opgelost. Voeg peper toe en schenk al roerend de olie erbij, tot u een dikke en ondoorzichtige saus hebt.
Als u meer vinaigrette maakt, houd dan altijd de verhouding van 1 deel azijn op 3 delen olie aan.
Noot: Met de aangegeven hoeveelheid kunt u een salade voor 4 personen aanmaken.
Variatie: Voor een eenvoudige vinaigrette gebruikt u olijfolie, maar u kunt ook maïsolie gebruiken als u fijngehakte kruiden, ui, kappertjes of Franse mosterd toevoegt. Vinaigrette is geschikt voor alle groene salades.

½ deciliter (voor 4 personen)

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : saus

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Chapelure (Frankrijk)

CHAPELURE (GEBAKKEN BROODKRUIM)

oud brood of korstjes

Chapelure wordt gemaakt van oud brood of korstjes, onderin de oven geroosterd terwijl de oven gebruikt wordt voor het bereden van andere gerechten, Als het kruim hard, droog en goudbruin van kleur is maalt u het fijn met een deegrol, en bewaart u het in een goed afsluitbare trommel.

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : basisgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece