zaterdag 30 november 2024

Warmgerookte forelsalade

WARMGEROOKTE FORELSALADE (Krieltjes, bietjes & zachtgekookt ei)

Om tijd en extra afwas te besparen, gaan we het water waar de aardappels in koken optimaal benutten, vandaar dat timing heel belangrijk is.

800 gram nieuwe aardappeltjes
4 grote eieren
200 gram haricots verts
1 bundel groene asperges (350 gram)
6 volle eetlepels yoghurt
2 eetlepels witte wijnazijn
3 theelepels geraspte mierikswortel uit een potje
1 bosje bieslook (30 gram)
1 citroen
4 gerookte forelfilets (van elk 70 gram)
100 gram verschillend gekleurde rauwe babybietjes


Was de aardappels, snijd grotere exemplaren doormidden en kook ze 15 tot 20 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn. Spoel de eieren af onder de kraan, kook ze 5½ minuut met de aardappels mee en laat ze in een kom koud water schrikken (als je je eieren liever hard hebt, kun je ze ook wat langer koken). Snijd de steeltjes van de haricots verts en doe ze de laatste 7 minuten bij de aardappels. Verwijder de houtachtige uiteinden van de asperges en kook de asperges de laatste 3 minuten mee.
Klop ondertussen voor de dressing de yoghurt, azijn en mierikswortel in een kommetje door elkaar. Knip het bieslook fijn, roer het grootste deel met een kneepje citroensap door de dressing en breng hem perfect op smaak met zeezout en zwarte peper. Giet de aardappels en groenten af, en laat ze een paar minuten uitwasemen. Snijd de aardappels, haricots verts en asperges in hapklare stukjes, hussel ze met de dressing door elkaar en schep ze op een grote schaal, of verdeel ze over de borden. Strooi er de in stukken getrokken forel over. Snijd de bietjes, liefst op een mandoline, in flinterdunne plakjes en strooi ze er ook op. Pel en halveer de eieren, leg ze erbij en maak de salade af met het restje bieslook en een kneepje citroensap.

4 personen

voedingswaarde : 274 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Mijn favoriete gezonde recepten / Jamie Oliver

Geen opmerkingen: