maandag 15 juli 2019

Rode poon met sinaasappelboter (Israël)

RODE POON MET SINAASAPPELBOTER

1 kilogram verse rode poon
schil en sap van 1 kilogram sinaasappelen
zout naar smaak
peper naar smaak
mespunt chilipoeder
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 volle theelepel suiker
2 eetlepels witte wijn
bloem
mengsel van boter en olie om in te bakken
250 gram ongezouten boter, gesmolten


Spoel de rode ponen, als ze klein zijn, simpelweg af onder de koude kraan. Als ze meer dan 75 gram per stuk wegen, moeten ze worden geschubd en schoongemaakt. Snijd de sinaasappelschil in dunne reepjes, blancheer ze 2 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Laat het sinaasappelsap in een steelpan met zout, peper, de chilipoeder, de knoflook, de suiker, de wijn en de schilletjes koken tot het mengsel tot de helft is ingekookt.
Dep de vissen intussen droog, bestrooi ze met zout en peper, haal ze door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit het mengsel van boter en olie in een koekenpan tot er damp afkomt en bak - om ervoor te zorgen dat ze knapperig blijven - niet teveel vissen tegelijk. Bak de vissen 5 minuten aan iedere kant, afhankelijk van het formaat en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verdeel de vis over 4 voorverwarmde grote of 8 kleine borden voor een voorgerecht.
Klop van het vuur de gesmolten boter door het ingekookte sinaasappelsap, of doe sap en boter in een grote glazen pot met deksel en schud tot het een gladde saus is. Giet de saus over de vis.

4 personen (of een voorgerecht voor 8)

gebied : Israël
gerechtsoort : visgerecht

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg

Geen opmerkingen: