zaterdag 28 november 2015

Moussaka (Griekenland)

MOUSSAKA (LAMSGEHAKT MET AUBERGINES)

Een populaire Griekse ovenschotel van laagjes aubergine met lamsgehakt ertussen. Een complete maaltijd.

3 aubergines
2 eetl. olie
1 ui, gesnipperd
350 g lamsgehakt
3 tomaten, gepeld en in blokjes
2 eetl. tomatenpuree
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 theel. gedroogde oregano
1 eetl. fijngehakte peterselie
mespunt kaneel
zout
versgemalen zwarte peper
1,5 dl rode wijn
50 g boter
50 g bloem
6 dl melk
2 eieren
50 g geraspte Parmezaanse kaas


Snijd de aubergines in plakken en bestrooi ze met zout. Laat ze 30 minuten staan. Spoel ze af en dep ze droog. Bak de plakken met een paar tegelijk aan beide kanten goudbruin in hete olie. Voeg zo nodig wat extra olie toe en fruit de uien 5 minuten. Laat het lamsgehakt 10 minuten meebakken. Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de knoflook, de oregano, de peterselie, de kaneel, peper, zout en de wijn toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Smelt de boter, roer er de bloem door, giet er de melk bij en laat de saus een paar minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Leg een laagje aubergines in een ovenvaste schaal, schep er saus op en herhaal deze procedure. De laatste laag moet uit plakjes aubergine bestaan. Roer de eieren door de afgekoelde witte saus en giet hem over de aubergines. Bestrooi met de geraspte kaas en zet de schaal 45 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin gegratineerd is. Geef er een groene sla bij.
Tip: Leg de gebakken aubergineplakken op een rooster boven een braadslede, om ze te laten uitlekken.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 40 / 45 minuten

land : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Eten rond de Middellandse Zee / Norma Miller