donderdag 7 september 2017

Kestaneli Hindi (Turkije)

KESTANELI HINDI (KALKOEN MET KASTANJES)

In de oven gebraden kalkoen is een ware delicatesse. In Turkije serveert men dit gerecht bij voorkeur met Nieuwjaar, gegarneerd met kastanjes.

2 worteltjes
2 aardappelen
2 uien
1 kalkoen van 2 kilogram
zout
sap van 1 citroen
peper
1½ theelepel paprikapoeder
1 kilogram kastanjes
2 - 3 eetlepels maïzena
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Maak de worteltjes schoon en schil de aardappelen en de uien. Leg de kalkoen in een flinke pan, giet er royaal water over en voeg wat zout, de worteltjes, de aardappelen, de uien en het citroensap toe. Kook de kalkoen 30 minuten. Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de kalkoen uit de pan en zeef de bouillon. Leg de kalkoen op de beboterde braadslede en wrijf hem in met zout, peper en het paprikapoeder. Zet de kalkoen voor een mooie bruine kleur 30 minuten in de oven. Begiet hem tijdens het bakken regelmatig met wat vocht uit de braadslede. Kerf de kastanjes van boven kruisgewijs in en leg ze 15 minuten op aluminiumfolie bij de kalkoen. Neem de kastanjes uit de oven, laat ze wat afkoelen en pel ze. Verhit ½ liter bouillon en bind de vloeistof met de met wat water aangeroerde maïzena. Leg de kalkoen in een ovenvaste schaal en houd hem in de oven warm. Leg de kastanjes in de braadslede, giet er 2½ deciliter bouillon bij en laat ze in de oven in 15 minuten gaar worden. Leg de kastanjes om de kalkoen en giet de saus erover. Strooi tot slot nog wat peterselie over de kalkoen.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 90 / 60 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : İlknur Üstün in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Geen opmerkingen: