maandag 12 augustus 2024

Adass bil-Hamod (Libanon)

ADASS BIL-HAMOD (LINZEN-SNIJBIETSOEP MET CITROENSAP)

Deze koude, zomerse soep kan worden geserveerd als lichte vegetarische lunch of als voedzaam begin van de maaltijd.

200 gram groene linzen
400 gram snijbiet
1½ liter water
10 teentjes knoflook, gepeld en fijngeperst
1/3 theelepel zout
sap van 2 citroenen, of naar smaak
1½ deciliter olijfolie extra vergine


Spreid de linzen uit op een schaal en verwijder eventuele ongerechtigheden. Was de snijbiet, verwijder eventueel de vuile onderkant van de stengels en hak de snijbiet in reepjes van 1 centimeter. Breng de linzen met het water in een pan op hoog vuur aan de kook, voeg de snijbiet toe, zet het vuur lager en laat met het deksel op de pan zachtjes 15 minuten koken. Meng de zachtgekookte snijbiet goed met de linzen en kook met het deksel op de pan nog 45 minuten of totdat de linzen gaar zijn.
Pel intussen de teentjes knoflook, hak ze grof en doe de knoflook in een vijzel. Voeg een royale snuf zout toe om de sappen die de knoflook afgeeft te kunnen opnemen en stamp de knoflook tot een gladde pasta. U kunt de knoflook ook in een knoflookpers fijnknijpen, maar als je een vijzel gebruikt is de knoflook fijner van structuur en smaak.
Meng langzaam het citroensap door de knoflookpasta en vervolgens de olijfolie. Roer dit mengsel wanneer de linzen en snijbiet gaar zijn door de soep. Voeg zout naar smaak toe en laat zonder deksel nog 5 minuten zacht koken. Proef, voeg zo nodig extra smaakmakers toe en serveer op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : soep

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou

Geen opmerkingen: