zondag 27 oktober 2024

Groenetomatenchutney

GROENETOMATENCHUTNEY

Onrijpe ‘groene’ tomaten hebben een stevige textuur en een licht zurige smaak – ideaal voor een scherpe chutney.

1 kaneelstokje
4 hele kruidnagels
4 pimentbessen
5 zwarte peperkorrels
1 kilogram groene tomaten, in stukjes
750 gram moesappels, geschild, klokhuis verwijderd, in kleine stukjes
300 gram uien, gepeld en gesnipperd
150 gram sultanarozijnen
300 gram lichtbruine suiker
2 theelepels zout
3½ deciliter witte wijnazijn
½ theelepel Aleppo-pepervlokken


Stop het kaneelstokje, de kruidnagels, pimentbessen en peperkorrels in een klein zakje van kaasdoek. Doe het specerijenzakje en alle andere ingrediënten in een grote, niet metalen pan op matig vuur. Breng het mengsel aan de kook en laat het onafgedekt 3 uur pruttelen, tot het dik en ingekookt is, maar er nog wel wat vocht over is. Roer af en toe.
Verdeel de chutney meteen over warme, gesteriliseerde potten. Sluit ze af met nieuwe deksels. Laat de chutney op een koele, droge plaats 4 – 10 weken rijpen voor je hem eet. Zet een geopende pot in de koelkast.

Voor 1,4 kilogram

gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : Tomaten : 75 Verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol / Jenny Linford

Geen opmerkingen: