VLAAIDEEG
De laatste tijd ziet men nogal eens vlaaien van bladerdeeg, ook in Nederland, maar dat is ketterij. Vlaaien horen met gistdeeg gemaakt te worden.
200 gram bloem
snufje zout
10 gram gist
1 ei
1 deciliter melk
boter
Zeef de bloem met wat zout in een kom, maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in de lauwe melk, giet dit in het kuiltje met het losgeroerde ei en kneed dit tot een stevig deeg. Laat het een uur rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats. Rol het uit op een met bloem bestoven plank tot ongeveer een halve centimeter dik. Bekleed met het deeg een ingevette bakvorm (of vormen), zodat het tegen de rand opstaat. Rol het overgebleven deeg tot een dun rolletje en plak dat met wat eidooier langs de rand. Laat het nog een half uurtje narijzen onder een vochtige doek.
Prik enkele gaatjes in de bodem. De vlaai kan nu gevuld worden met bijvoorbeeld kruisbessen, die rijkelijk met suiker zijn bestrooid. Ofwel: kersen of morellen (of beide), van pitten ontdaan en met suiker bestrooid. Stuif er na het bakken poedersuiker over.
4 personen
gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : gebak
bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten