dinsdag 20 juni 2017

Kalkoenterrine

KALKOENTERRINE

1 spitskool
2 worteltjes
3 takjes peterselie
250 gram kalkoenfilet
1 sjalotje
1 ei
4 eetlepels slagroom
2 theelepels chilipoeder
1½ theelepel zout
peper
4 blaadjes sla
1 tomaat


Van spitskool 3 tot 4 bladeren lossnijden. (Rest van kool wordt niet gebruikt.) Koolbladeren naast elkaar op een schone theedoek leggen, theedoek losjes oprollen en ingerolde kool zó in de magnetron leggen. Koolbladeren in 1 minuut op vol vermogen soepel laten worden. Uit de magnetron de theedoek openvouwen en de bladeren laten uitdampen. Intussen worteltjes schoonmaken en in de lengte in dunne plakjes snijden. Plakjes in luciferdunne reepjes snijden en de reepjes in heel kleine blokjes. In kopje peterselie fijnknippen. Kalkoenfilet in stukken snijden. Sjalotje pellen en in stukken snijden. In keukenmachine het sjalotje fijnmalen. Kalkoenfilet toevoegen en fijnmalen. Ei, slagroom, chilipoeder, zout en peper erdoor mengen tot een egale massa. Wortel en peterselie erdoor scheppen. Kleine vorm (bijvoorbeeld een glazen botervloot of een rond schaaltje met een doorsnede van 15 centimeter) bekleden met de koolbladeren en deze 4 centimeter over de rand laten uitsteken. Kalkoenmengsel in de vorm scheppen. Goed aandrukken en de bovenkant gladstrijken. Kool er overheen vouwen. Vorm afdekken met deksel of plasticfolie.
Bij een rechthoekige vorm de korte kanten aan de buitenzijde bedekken met een stukje aluminiumfolie, zodat de terrine gelijkmatig gaar kan worden. (Zorg dat de aluminiumfolie niet in aanraking komt met de wand van de magnetron!) De vorm op een omgekeerd schoteltje in de magnetron zetten. (De vorm komt op deze manier precies in het midden van de magnetron. Zo kunnen de microgolven aan alle zijden tegelijk de vorm bereiken, waardoor de kalkoenterrine gelijkmatig gaar wordt.) 5 Minuten verwarmen op de helft van het vermogen (350 Watt). Aluminiumfolie verwijderen en de terrine in nog 5 minuten gaar laten worden op de helft van het vermogen. Intussen de sla wassen en uitslaan. Tomaat wassen en in 8 partjes snijden. Uit de magnetron de terrine 3 minuten laten nagaren. Folie of deksel verwijderen. Plank op de vorm leggen. Samen keren en de terrine uit de vorm laten komen. In 8 plakken snijden. Plakken op 4 bordjes leggen. Garneren met een blaadje sla en partjes tomaat.
Idee: U kunt deze terrine ook als hoofdgerecht eten. De hoeveelheid is dan voldoende voor 2 personen. Ook koud smaakt deze terrine voortreffelijk; bijvoorbeeld als broodbeleg, onderdeel van een koud buffet of als koud voorgerecht.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande augustus 1987
Een reactie posten