zaterdag 18 juli 2020

Hummus van bietjes en walnoten

HUMMUS VAN BIETJES EN WALNOTEN

50 gram walnoten
1 theelepel komijnzaad
15 gram oud brood zonder korstjes, in stukken gescheurd
200 gram gare bietjes (niet in het zuur), in blokjes
1 eetlepel tahini (of pindakaas zonder stukjes)
1 grote teen knoflook, geperst
sap van 1 citroen
wat koolzaad- of olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de walnoten 5 - 7 minuten op een bakplaat in de oven tot ze geuren. Laat afkoelen.
Verwarm een kleine droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de komijnzaadjes terwijl je de pan schudt, tot ze donkerder worden en gaan geuren - dit duurt minder dan een minuut; laat ze niet verbranden. Doe ze in de vijzel en stamp de nog warme zaadjes fijn.
Doe het brood en de geroosterde noten in een foodprocessor of blender en zet deze aan tot je fijne kruimels hebt. Voeg de bietjes, tahini (of pindakaas) het grootste deel van de knoflook en komijn, het sap van ½ citroen, ½ eetlepel olie, wat zout en peper toe. Pureer tot je een dikke pasta hebt. Proef en breng op smaak met nog wat komijn, knoflook, citroen, zout en/of peper. Pureer nogmaals. Roer er wat olie door als je de hummus wat smeuïger wilt hebben. Zet in de koelkast tot je de hummus nodig hebt (je kunt hem een paar dagen bewaren). Dien op kamertemperatuur op.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Veg! : Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol / Hugh Fearnley-Whittingstall

Geen opmerkingen: