woensdag 25 mei 2016

Polenta (Italië)

POLENTA (PAP VAN MAISMEEL)

1½ liter water
2 theelepels zout
200 gram fijngemalen polenta of geel maismeel


In een steelpan met dikke bodem met een inhoud van 3 tot 4 liter het water met zout aan de kook brengen. Laat de rauwe polenta of het maismeel langzaam in het kokende water lopen, daarbij opletten dat het water aan de kook blijft en voortdurend blijven roeren tot een gladde pap ontstaat. Draai het gas laag en laat de polenta onder af en toe roeren in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar sudderen, tot deze zo dik is dat een lepel in het midden blijft staan. De polenta kan onmiddellijk worden opgediend met jus, boter en kaas of tomatensaus. Ook kan hij, als u daar de voorkeur aan geeft, worden uitgeschept in een grote ingevette vuurvaste schaal of op een bakplaat, om daarna met een mes of spatel tot een dunne laag te worden uitgespreid. Hij moet dan eerst gedurende twee uur koel worden weggezet in de koelkast. Eenmaal goed afgekoeld kan hij worden gebakken (in olie) of geroosterd en opgediend met saus.

6 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root