donderdag 28 augustus 2014

Payaasam (Sri Lanka)

PAYAASAM

90 gram ghee (geklaarde boter)
1 eetlepel cashewnoten, fijngehakt
1 theelepel rozijnen
200 gram sago
1 liter kokosmelk
10 gram gedroogde vermicellinoedels
100 gram fijne kristalsuiker
zaadjes van 5 groene kardemompeulen, fijngemalen


Verhit 2 eetlepels ghee in een kleine koekenpan op halfhoog vuur en rooster de cashewnoten en rozijnen 2 minuten tot de rozijnen er geroosterd uitzien. Schud ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Verhit de overgebleven ghee in een pan op halfhoog vuur, doe de sago erin en bak deze al omscheppend 7 - 8 minuten tot hij licht geroosterd is. Voeg de kokosmelk en ½ liter water toe en laat de pap onder regelmatig roeren 10 minuten koken tot de sago doorschijnend is. Doe de vermicelli in de pan en kook de pap nog 3 - 5 minuten tot hij licht gebonden is. Roer de suiker en de gemalen kardemom erdoor en laat hem nog 5 minuten zachtjes tot een dikke massa koken. Serveer de payaasam heet of koud, bestrooid met het cashewnoten-rozijnenmengsel.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : nagerecht

bron : Serendip : Een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka / Peter Kuruvita

Geen opmerkingen: