donderdag 28 augustus 2014

Kipcurry (Sri Lanka)

KIPCURRY

OM TE BINDEN
1 eetlepel rauwe langkorrelige rijst
1 eetlepel geraspt vers of gedroogd kokos
2 kleine groene chilipepers, overlangs doorgesneden
3 groene kardemompeulen
2 kruidnagels

CURRY
1 kip van circa 1,4 kilogram, in 14 stukjes
2 theelepels gemalen komijnzaad
2 eetlepels gemalen korianderzaad
2 theelepels rood chilipoeder
½ theelepel geelwortelpoeder
½ theelepel fenegriekzaad, licht geroosterd
2 theelepels Sri Lankaans kerriepoeder voor vlees
½ kaneelstokje
½ theelepel zwart mosterdzaad
1 theelepel zout
1 deciliter plantaardige olie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
5 centimeter pandanblad
de blaadjes van 1 takje vers kerrieblad


Doe voor het mengsel om te binden de rijst en het kokos in een koekenpan met een stevige vlakke bodem en schud de pan 3 - 4 minuten boven laag vuur tot het kokos goudbruin is. Doe rijst en kokos met de overige ingrediënten voor het mengsel en 2 eetlepels water in een vijzel en wrijf alles met een stamper tot een fijne pasta. Doe de stukjes kip in een grote schaal, doe alle specerijen, behalve het mosterdzaad en het zout, erbij en wrijf alles door elkaar. Schep het rijstmengsel erdoor. Verhit de olie in een braadpan op halfhoog vuur en doe de ui, knoflook, pandan- en kerrieblad en het mosterdzaad erin en bak alles tot het mosterdzaad gaat opspringen. Doe de stukjes kip erbij en bak ze tot ze rondom vettig zijn. Voeg het zout en 1 liter warm water toe en schraap met een houten lepel de aanbaksels van de panbodem. Breng de vloeistof aan de kook en laat de kip op laag vuur in circa 20 minuten gaar stoven.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Serendip : Een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka / Peter Kuruvita

Geen opmerkingen: