donderdag 13 oktober 2016

Zrazyzawyani z Lina (Polen)

ZRAZYZAWYANI Z LINA (GEVULDE PALING SCHOTEL)

1 kilo (gefileerde) paling
2 fijngesneden worteltjes
2 fijngesnipperde uitjes
1 fijngesnipperde prei
150 gram schoongemaakte verse champignons (of 75 gram uit blik)
150 gram boter of margarine
60 gram bloem
¾ deciliter madera
2 eieren
1 (gewassen) citroen
een kruidenbuideltje: in een lapje gebonden tijm, laurierblad, peterselie, selderij, 1 kruidnagel, een schilletje van de citroen, wat dille
50 gram in melk geweekt oud brood
1 eetlepel cognac
bloem
1 ei
paneermeel
boter of margarine
zout


Laat de palingen door de vishandelaar schoonmaken en vraag hem er dan de koppen, het vel en de graat bij, want hij wil ze ook wel voor u fileren. Trek eerst visbouillon van de graten, koppen en vellen, zout en het kruidenbuideltje in ± ½ liter water in ± 20 minuten.
Leg de paling plat (opengeklapt dus). Maal 2 palingen, het brood en de champignons, voeg de peper, wat zout en de cognac en de losgeklopte eieren er aan toe. Meng alles tot een samenhangende smakelijke massa. Leg deze vulling op de vissen. Sla ze dicht en bind ze met breikatoen vast, of prik er op gelijke afstanden cocktailprikkers in. Snijd de gevulde palingen dan in stukjes. Wentel deze door bloem, dan door losgeklopt ei, daarna door paneermeel. Braad de stukjes vis in de boter of margarine alleen maar bruin. Leg ze dan naast elkaar in een vuurvaste schotel en giet er de gezeefde visbouillon en de madera overheen. Knijp er wat citroensap over uit.. Dek de bovenkant van de schotel met aluminiumfolie af.
Zet de schotel in de oven (200°C of gas no. 4 of 5) en laat de vis in 30 minuten gaar worden. Geef er desverkiezend, al is het wel wat “Hollands”, gekookte aardappelen en sla bij. Maak die sla dan alleen aan met een sausje van yoghurt, olie en citroensap.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A. M. Halverhout
Een reactie posten