donderdag 13 oktober 2016

Grapefruit Salad (Verenigde Staten)

GRAPEFRUIT SALAD (GRAPEFRUIT MET CRÈME DE MENTHE)

Even een grapje over dit gerecht, dat in 1952 op een internationale kooktentoonstelling te Londen door de Amerikaanse dames - allen kookleraressen (home economists) - als typisch Amerikaans voorgerecht werd getoond. Er was een keurcommissie, welke bestond uit bekende figuren op kookgebied, en waaronder zich ook bon Viveur, van de Daily Telegraph bevond. Dit echtpaar - Phyllis en John Cradock - zich noemende “Bon Viveur”, sprak zijn verontwaardiging als volgt over dit gerecht uit: a disastrous and unseemly union between segments of grapefruit and that cough-mixture of liqueurs - crème de menthe (een ongelukkige en onmogelijke verbinding tussen stukjes grapefruit en die hoestdranklikeur, crème de menthe).
Maar hadden zij het geproefd? Nee, vast niet. Ik wel. Daarom “durf” ik het u hier te beschrijven. Maar bent u er ook tegen, neemt u dan maar de alom bekende sherry.

2 grapefruits
crème de menthe


Halveer de grapefruit. Leg iedere helft in een glas, of in een vingerkommetje of ander rond schaaltje. Maak met een scherp mesje alle segmentjes los van elkaar. Snijd goed tot op de bodem van de vrucht door. Besprenkel de vrucht dan met de likeur en laat deze erin trekken.

4 personen

land : Verenigde Staten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A. M. Halverhout
Een reactie posten