zondag 16 oktober 2016

Gegrilleerd roodlof (Veneto, Italië)

GEGRILLEERD ROODLOF

Het beste en beroemdste roodlof (radicchio) komt uit Treviso in de buurt van Venetië. Het is een wintergroente die onder stro wordt gekweekt, en als de kroppen boven het stro uitkomen, zijn het net rode sneeuwklokjes. Radicchio di Treviso heeft puntige, knapperige bladeren, lijkt een beetje op kleine Romeinse sla, heeft een unieke smaak, maar is bij ons helaas niet gemakkelijk te krijgen. Wat meestal wordt aangeboden, is een variëteit die kort geleden is ontwikkeld door telers in de buurt van Chioggia, ten zuiden van Venetië. Die groeit het hele jaar door, lijkt meer op een ronde kool en is iets bitterder. Desondanks heb ik nooit klachten gehad als ik deze kroppen gegrilleerd opdiende met de hartige, smeltende verrassing die uit het binnenste druipt.

4 kleine kroppen roodlof
4 bolletjes mozzarella (bocconcini) à 25 gram, uitgelekt
4 kleine ansjovisfilets, grof gehakt
2 theelepels peterselie, fijngehakt
gedroogde chilipeper, verkruimeld (desgewenst)
extra maagdelijke olijfolie
peper
partjes citroen (garnering)


Maak de bladeren van elke krop roodlof voorzichtig open en leg er een balletje mozzarella in; verwijder zo nodig 1 - 2 binnenbladeren. Leg er een ansjovisfilet en ½ theelepel peterselie op, bestrooi het met peper en desgewenst chilipeper en giet er wat druppels olijfolie op. Sluit de bladeren voorzichtig en zet ze met een houten prikker vast. Bestrijk het roodlof met olijfolie en laat de kroppen in 8 minuten onder een op matig voorverhitte grill goudbruin worden. Verwijder de prikkers en dien ze direct op met partjes citroen.
Variant: Gegrilleerd roodlof met geitenkaas. Snijd twee kleine kroppen roodlof in de lengte doormidden en haal een paar binnenbladeren weg zodat een holte ontstaat. Leg ze met de snijkant omhoog in een grilleerschaal. Leg in elke holte een plak geitenkaas, bestrijk alles met olijfolie en leg ze onder de grill tot de kaas borrelt. Bestrooi ze met fijngehakte tijm of in reepjes gescheurde basilicum.

4 personen

gebied : Veneto, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden
Een reactie posten