vrijdag 18 oktober 2024

Rijststokjes met roergebakken tofoe, shiitakes en peultjes en rode currysaus

RIJSTSTOKJES MET ROERGEBAKKEN TOFOE, SHIITAKES EN PEULTJES EN RODE CURRYSAUS

2 – 3 eetlepels pinda- of zonnebloemolie
6 sjalotten, in dunne ringetjes
2 eetlepels rode currypasta
225 gram verse shiitakes, in plakjes
115 – 175 gram gebakken tofoe, in 8 stukjes gesneden
150 gram peultjes
3 lente-uitjes, in vieren gesneden
225 gram rijststokjes, voorgekookt
krokant gefrituurde sjalotten (desgewenst), ter garnering
handje korianderblaadjes of bladpeterselie, ter garnering

RODE CURRYSAUS
8 eetlepels rode currypasta
4 eetlepels water of bouillon
½ theelepel zout
1 theelepel maïzena, opgelost in 2 eetlepels koud water
125 milliliter Bulgaarse yoghurt
vers gemalen zwarte peper


Maak eerst de saus omdat deze urenlang goed blijft en kan worden opgewarmd: doe de currypasta in een steelpan, verhit hem en roer 2 – 3 minuten. Voeg het water of de bouillon en het zout toe. Breng dit aan de kook en kook het 3 minuten op middelhoog vuur en roer regelmatig. Klop in een kom de maïzena door de yoghurt (dit voorkomt dat de yoghurt gaat klonteren) en voeg dit toe aan de pan. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend. Breng op smaak en zet het vuur uit.
Ga vlak voor het opdienen roerbakken: verwarm de olie in een wok en roerbak de sjalotten 5 minuten, tot ze licht kleuren. Voeg de currypasta toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de paddenstoelen toe en roer opnieuw 2 minuten voor je de tofoestukjes aan het mengsel toevoegt. Roerbak ze 3 minuten. Voeg de peultjes, lente-uitjes en zo nodig wat peper toe. Roer nog een keer om, dek de wok af en laat alles nog 1 minuut bakken. Zet het vuur af en houdt het deksel op de wok.
Warm de noedels op en giet ze daarna goed af.
Serveren: schep een beetje noedels midden op elk bord (gebruik eventueel een tulbandvorm om dit netjes te doen). Leg hier een lepel van de tofoemix bovenop, daarna weer wat noedels, gevolgd door tofoe, en tot slot weer noedels. Warm de saus op en schenk die rond elk hoopje noedels. Garneer met krokante sjalotten, als je die gebruikt, en koriander en peterselie. Serveer direct.

2 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: