zaterdag 9 februari 2019

Koude makreel in tomatensaus (Marokko)

KOUDE MAKREEL IN TOMATENSAUS

1 kilogram filets van dagverse (hors)makreel
(zee)zout
3 eetlepels bloem, gezeefd
4 eetlepels olijfolie, traditioneel
1 grote ui, grof gesnipperd
2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
1 groene paprika, vruchtvlees in blokjes gesneden
4 deciliter gezeefde tomaten, uit pak, blik of pot
250 gram rijpe tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden
zwarte peper uit de molen
2 eetlepels fijngehakte (blad)peterselie of 12 verse basilicumblaadjes, in uiterst smalle reepjes (draadjes) gesneden


Spoel de vis onder stromend koud water. Maak hem droog met keukenpapier. Snijd de filets schuin in 4 tot 6 plakken. Wrijf de plakken in met wat zout. Wentel de plakken door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf. Verhit een koekenpan met de olie. Bak de vis in 5 minuten aan weerszijden goudbruin. Leg de plakken op de bodem van een met olie bestreken ovenvaste schaal. Fruit de ui in de achtergebleven olie. Voeg zodra de ui glazig ziet knoflook en paprika toe. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, 2 minuten zachtjes bakken. Strooi er wat zout en peper over en voeg gezeefde tomaten en tomatenblokjes toe. Laat alles 10 minuten zachtjes sudderen. Schenk de massa door een fijne zeef over de vis. Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Plaats de schaal boven een niet al te hete warmtebron en laat alles 10 tot 12 minuten zachtjes sudderen. Laat het gerecht vervolgens in de ovenschaal afkoelen.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : visgerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Geen opmerkingen: