zondag 9 november 2014

Kruidige mosselen met feta (Middellandse Zeegebied)

KRUIDIGE MOSSELEN MET FETA

Serveer de mosselen met een glas ouzo en dunne sneetjes geroosterd stokbrood die je in het heerlijke vocht kunt dippen.

1½ kilogram (liefst kleine) mosselen
60 gram boter
1 kaneelstokje
160 milliliter droge witte wijn
(zee)zout
peper
sap van ½ citroen
2 eetlepel fijngesneden verse basilicum
2 eetlepel fijngesneden bladpeterselie
2 - 3 gedroogde pepertjes (kruidenvak supermarkt)
½ eetlepel tomatenpuree
3 teentjes knoflook, waarvan 2 fijngesneden
300 gram feta
4 - 6 sneetjes landbrood


Spoel de mosselen schoon onder koud stromend water. Als openstaande schelpen na een ferme tik op het aanrecht niet dichtgaan, gooi ze dan weg. Laat de mosselen ± 1 uur in een bak met licht gezouten, koud water staan. Laat de mosselen uitlekken en vang 150 ml van het mosselvocht op. Verhit een antiaanbakpan en laat 1 el boter smelten. Voeg het kaneelstokje, de mosselen en wijn toe. Kook de mosselen ± 5 minuten of tot ze opengaan en kook ze dan nog ± 1 minuut langer. Doe de mosselen met het kookvocht in een kom. Schenk het kookvocht door een fijne zeef en verwijder het kaneelstokje. Haal de mosselen uit hun schelp en breng ze op smaak met peper en citroensap. Veeg de pan schoon met keukenpapier en verhit hierin 1 el boter. Bak hierin op middelhoog vuur de helft van het basilicum, de helft van de peterselie en de pepertjes ± 1 minuut. Roer goed om. Voeg de tomatenpuree, het bewaarde mosseluitlekvocht en -kookvocht toe en daarna de fijngesneden knoflook. Neem de pan van het vuur, voeg de mosselen toe en laat afkoelen. Als de feta erg zout is, week ‘m dan ± 15 minuten in water. Laat de kaas uitlekken, dep droog met keukenpapier en snijd in niet te kleine blokjes. Snijd de rest van de boter in kleine stukjes. Verdeel de boter en feta over de mosselen en breng op middelhoog vuur weer bijna aan de kook. Roer de saus ± 5 minuten door, tot hij iets bindt en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Rooster de sneetjes brood onder de grill of in een broodrooster goudbruin en wrijf ze in met het hele teentje knoflook. Strooi de rest van het basilicum en peterselie over de mosselen en serveer met de knoflookbroodjes.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 2006

Geen opmerkingen: