maandag 19 augustus 2019

Appelgelei (Vlaanderen, België)

APPELGELEI

‘Op den boerenbuiten’ vind je in Vlaanderen nog vaak van die oude appelboomgaarden, met prachtige grillige appelbomen die in het voorjaar bloeien als zachtroze boeketten. De appeltjes stellen niet veel voor, maar je kunt er wel heerlijke appelgelei van maken. Het lekkerste voor deze gelei zijn onrijpe, afgevallen appeltjes.

appels
¾ kilogram suiker per liter sap


Snijd slechte plekjes weg, was de appeltjes en snijd ze in vieren. Leg ze in een pan met dikke bodem, giet er zoveel water op dat ze net onderstaan en kook ze gaar en zacht. Laat ze zo in de pan met het deksel erop een nachtje staan. Leg een van water uitgewrongen flanellen doek in een zeef, schep de appelmassa erin en laat die rustig uitlekken. Meet het sap, voeg er per liter sap ¾ kilogram suiker bij en laat dit 15 à 20 minuten flink doorkoken. Schep het dan in potten die met heet sodawater zijn omgespoeld en met heet water nagespoeld.

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : nagerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: