zondag 29 september 2024

Mee Grob (Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand)

MEE GROB (KNAPPERIGE MIE)

Dit is een van die oorspronkelijk landelijke gerechten die populair zijn geworden in de steden.

1 liter olie
200 gram sen lek (rijstmie)
2 eieren, losgeklopt (desgewenst)
4 eetlepels gehakte lente-uitjes
4 eetlepels gehakte rode paprika
2 eetlepels bieslook, in stukken van 3 centimeter
125 gram gebakken tofu, in stukjes
1 eetlepel gehakte verse koriander

SAUS
1¼ deciliter azijn
125 gram suiker
1 theelepel zout
1 theelepel tomatenpuree
3 eetlepels kratiem dong (knoflookpickle)


Verhit de olie tot 190°C in een friteuse. Frituur er de mie in tot die gesouffleerd is. Schep uit en zet weg.
Meng de ingrediënten voor de saus in een grote koekenpan en laat 4 minuten op een middelhoog vuur tot een stroop inkoken.
Bak desgewenst de eieren in een kleine koekenpan. Neem voorzichtig uit de pan en snijd in smalle repen. Zet weg.
Doe de mie in de saus en schep alles goed om. Doe over op een dienschaal en bestrooi met het garnituur. Dien direct op.

4 personen

gebied : Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Geen opmerkingen: