donderdag 17 oktober 2024

Chow Mein-garnalen uit Szechuan (Sichuan, China)

CHOW MEIN-GARNALEN UIT SZECHUAN

Chow mein betekent ‘gefrituurde noedels.

24 grote ongekookte scampi’s, gepeld, in de lengte gehalveerd en schoongemaakt
½ theelepel zout
125 milliliter pindaolie, voor het bakken
4 sjalotten, gesnipperd
2 theelepels fijngehakte gemberwortel
1 theelepel suiker
2 tenen knoflook, in zeer dunne plakjes
4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
1 theelepel szechuanpeper, fijngestampt in een vijzel, of 1 theelepel chilipoeder
½ theelepel zout
1 eetlepel Chinese rijstwijn of droge sherry
1 eetlepel sojasaus
3 rode tomaten, ontveld en kleingehakt
½ theelepel vers gemalen zwarte peper
225 – 350 eiernoedels, voorgekookt
2 eetlepels gehakte korianderblaadjes


Wrijf de halve garnalen in met een halve theelepel zout en bewaar ze in de koelkast terwijl je het kruidenmengsel maakt. Verhit 2 eetlepels pindaolie in een wok. Bak de sjalot en de gember 2 minuten. Voeg de suiker en de knoflook toe, en roerbak dit alles nog 1 minuut. Voeg nu de overige ingrediënten toe, behalve de olie, noedels, garnalen en het zout, naar eigen smaak. Blijf nog 2 minuten roerbakken. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak daar 2 minuten de garnalen in, blijf steeds roeren. Haal ze uit de pan met een zeefschep en leg ze op een met keukenpapier bedekt blad. Warm de noedels op. Roer ze door de inhoud van de wok en meng alles goed door elkaar. Voeg de garnalen en het korianderblad toe, en roerbak nog 1 minuut. Serveer direct.

4 personen

gebied : Sichuan, China
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: