zondag 23 juni 2024

Rosbief met salade van aardappelen en sperzieboontjes (België)

ROSBIEF MET SALADE VAN AARDAPPELEN EN SPERZIEBOONTJES

boter
600 gram rosbief
1 wortel
2 uien
1 takje tijm
1 blaadje laurier
2 teentjes knoflook
300 gram vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld Charlotte
150 gram sperzieboontjes
2 augurken in azijn
peper
zout
olijfolie
bieslook
4 lente-uitjes
enkele groene olijven
12 ansjovisfilets


Smelt wat boter in een pan en braad de rosbief rondom aan. Maak de wortel en 1 ui schoon, snijd ze in stukken en voeg ze bij de rosbief. Doe er de tijm, laurier en gepelde knoflook bij. Zet het vlees in een voorverwarmde oven op 180°C en laat het enkele minuten bakken. Schep er regelmatig wat van het braadvocht over.
Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil gaar. Laat ze wat afkoelen, pel ze en snijd ze in kleinere dobbelsteentjes.
Maak de boontjes schoon en kook ze gaar in gezouten water. Snijd ze in kleine stukjes. Laat de augurken goed uitlekken en snijd ze in kleine stukjes. Snipper de tweede ui fijn. Meng de augurken met de ui, de boontjes en de aardappelen en kruid met peper, zout, 2 eetlepels braadjus en 2 eetlepels olijfolie.
Neem het vlees uit de pan en giet het vet weg. Blus de pan met 1 deciliter water, laat goed opkoken en giet door een zeef.
Snijd de rosbief in fijne plakken en verdeel hem over borden. Leg er wat van de groenten bij en kruid met versgemalen zwarte peper, grof zout en gesnipperde bieslook. Doe er ten slotte wat gesnipperde lente-uitjes, enkele olijven en een paar ansjovisfilets bij.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gebied : België
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Een Belgisch kookboek / Geert Van Hecke

Geen opmerkingen: