GHEYMEH NAZIR (RIJST MET JUWEELTJES EN VLEESVULLING)
500 gram Perzische of basmatirijst
15 gram zuurbessen, 5 minuten geweekt, afgegoten
VULLING
1 grote rode ui, gesnipperd
roomboter, om in te bakken
olijfolie, om in te bakken
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel kaneel
½ theelepel gemalen kardemom
280 gram tomatenpuree
1 kilogram runderstoofvlees van de schouder, in blokjes van 3 centimeter
zeezout
versgemalen zwarte peper
‘JUWEELTJES’
125 milliliter water
1 ½ eetlepel suiker
½ theelepel gemalen kardemom
½ theelepel gemalen saffraan
1 eetlepel goed rozenwater
schil van 1 sinaasappel, in smalle reepjes
20 gram pistachenoten, in de lengte gehalveerd
20 gram amandelreepjes
Fruit voor het maken van de vulling de ui zachtjes in wat boter en olijfolie. Roer de specerijen erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 5 minuten. Roer het vlees erdoor, breng op smaak met zout en peper, leg het deksel op de pan en laat 1 ½ uur zacht sudderen; roer af en toe (voeg GEEN water toe). Houd warm.
Breng voor de ‘juweeltjes’ het water aan de kook en voeg e suiker, kardemom en saffraan toe. Laat 5 minuten zacht koken, roer het rozenwater en de sinaasappelschil erdoor met de pistachenoten en amandelreepjes. Haal de pan van het vuur en zet weg.
Spoel de rijst af in koud water en vervang het water 3 – 4 keer. Als je tijd hebt, laat de rijst dan 4 uur in ruim, iets gezouten water staan. Giet de rijst af, laat in een pan glijden en bedek met water. Breng aan de kook en kook de rijst in 5 minuten al dente. Laat de rijst vervolgens op laag vuur in 20 minuten gaar stomen.
Dien op: schep het stoofvlees midden op een grote platte schaal. Schep de gestoomde rijst erop zodat het vlees er helemaal mee bedekt is. Bestrooi met de zuurbessen en besprenkel met het amandel-pistachemengsel.
6 personen
gebied : Perzië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Pardiz : Een culinaire reis door Perzië / Manuela Darling-Gansser
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten