zondag 23 juni 2024

Pittige gehaktballen met adzjika en yoghurt (Centraal-Azië)

PITTIGE GEHAKTBALLEN MET ADZJIKA EN YOGHURT

Adzjieka, letterlijk ‘rood zout’, is een pittige, aromatische chilipeperpasta uit Abchazië (een separatistische Georgische regio). Hij is verslavend lekker en als je hem eenmaal geproefd hebt, zul je hem overal bij op en tussen willen eten. Dat doen ze in Abchazië ook. Je kunt de adzjieka een paar dagen bewaren in de koelkast.

1 sneetje witbrood, korts verwijderd
6 eetlepels melk
500 gram half-om-halfgehakt
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel zuurbessen
1 eetlepel sumak
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel zwarte peper
2 theelepels zeezout
olijfolie, om te bakken
Griekse yoghurt, voor erbij

ADZJIEKA
4 rode chilipepers, zaadjes verwijderd
4 tomaten, zaadjes verwijder
4 tenen knoflook, grof gehakt
½ stengel bleekselderij, grof gehakt
15 gram korianderblaadjes
15 gram basilicumblaadjes
15 gram dilletakjes
2 eetlepels walnootolie
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel suiker
1 theelepel zeezout


Maak de adzjieka. Doe alle ingrediënten voor de adzjieka in een keukenmachine en laat hem met korte intervallen draaien tot je een grove pasta hebt. Maak de adzjieka gerust van tevoren, want als je hem een tijdje laat staan, wordt de smaak wat meer uitgebalanceerd en milder.
Maak de gehaktballen. Week het brood 10 minuten in de melk. Doe intussen alle overige ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en meng ze met de hand tot een homogene massa. Prak het brood door de melk en kneed het geheel door het gehaktmengsel. Draai ballen van het gehaktmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballen in porties. Braad ze eerst rondom aan op hoog vuur, zet het vuur vervolgens lager en laat het vlees gaar worden.
Serveer de gehaktballen met de adzjieka en een schep yoghurt.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: