maandag 24 juni 2024

Kipstoofschotel met aardappels en pruimen (Centraal-Azië)

KIPSTOOFSCHOTEL MET AARDAPPELS EN PRUIMEN

In Centraal-Azië wordt vaak fruit toegevoegd aan vleesgerechten, waardoor ze zoeter en frisser worden. Dit is een eenvoudig eenpansgerecht, geïnspireerd op Centraal-Aziatische smaken.

4 kippenbouten
3 eetlepels olijfolie
450 gram vastkokende aardappels, ongeschild, in stukjes van 2 centimeter
2 handappels, ongeschild, in stukjes van 2 centimeter
½ theelepel pimentpoeder
2 eetlepels tomatenpuree
80 gram gedoogde pruimen, ontpit en gehalveerd
40 gram gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
650 milliliter hete kippenbouillon
zeezout
versgemalen zwarte peper
blaadjes van een bosje dragon, voor erbij
3 eetlepels pistachenoten, gehakt, voor erbij


Bestrooi de kippenbouten met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote pan waarin alle kippenbouten in één laag passen en voldoende ruimte hebben. Braad de bouten aan beide kanten goed aan, schep ze uit de pan en zet ze weg.
Doe de aardappel en de appel in de pan en bak ze 8 minuten op halfhoog vuur. Roer af en toe. Schep het pimentpoeder, de tomatenpuree en de gedroogde vruchten erdoor. Leg de kippenbouten terug in de pan en duw ze tussen de aardappels en de vruchten.
Giet de kippenbouillon erbij en breng hem aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het gerecht 45 – 60 minuten sudderen tot de kip gaar is. Laat het kookvocht de laatste 10 minuten zonder deksel op de pan iets inkoken.
Bestrooi de stoofschotel voor het serveren met de dragon en de pistachenoten.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: