maandag 14 oktober 2024

Gesmoorde eend op zeewier en rijstnoedels

GESMOORDE EEND OP ZEEWIER EN RIJSTNOEDELS

Het ‘zeewier’ dat hier wordt gebruikt zijn knapperige koolbladeren, maar je kunt dit gerecht natuurlijk ook heel goed maken met echte zeegroenten, als je die gemakkelijk kunt krijgen.

4 eendenborstfilets
2 porties krokant gefrituurde groene-koolbladeren of 60 gram zeegroente
2 eetlepels pindaolie
850 milliliter opgewarmde kippenbouillon
zout
225 gram rijstvermicelli, voorgekookt

MARINADE
2 tenen knoflook, uitgeperst
2 theelepels fijngehakte gemberwortel
1 Thaise peper, fijngehakt
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels limoensap
1 steranijs
1 eetlepel pindaolie


Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een glazen kom. Snijd het vel van de eendenborst over de hele lengte dwars in en leg ze in de marinade. Goed mengen. Laat het geheel een paar uur of een nacht in de koelkast marineren. Haal ze 30 minuten voor je wilt gaan koken uit de koelkast.
Bereid even voor het serveren de kool en houd hem warm.
Verhit de olie in een diepe koekenpan en schroei als die goed heet is de eendenborsten dicht, de velkant eerst, en draai ze na 2 minuten om. Braad ook de andere kant 2 minuten, voeg dan de marinade toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg nu de kippenbouillon toe, dek de pan af en laat 15 minuten koken. Draai de eendenborsten na 7 of 8 minuten een keer om. Voeg zout naar smaak toe. Laat nog 5 minuten koken. De saus moet nu behoorlijk dik zijn.
Warm de noedels op. Laat ze uitlekken en verdeel ze over 4 voorverwarmde orden. Snijd elke borst in de breedte in 4 of 5 plakjes. Schik gelijke porties kool op de noedels en leg daar de plakjes eend op. Giet een portie saus rond (niet op) elk stapeltje en serveer direct.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: