donderdag 8 augustus 2024

Moussaka (Syrië)

MOUSSAKA

3 aubergines
zout
3 – 4 eetlepels olijfolie
een kleine handvol peterselieblaadjes, fijngehakt (voor erbij)
bulgur (voor erbij)
tafelzuur (voor erbij)
een bord vol groen (voor erbij)

SAUS
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel komijnzaad
5 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
1 eetlepel tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes à 400 gram
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 groene Shakira-pepers of groene paprika’s, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden


Schil met een dunschiller in de lengte een paar dunne repen van de schil van de aubergines, zodat je een zebrapatroon krijgt, hierdoor krijgen de aubergines een extra rooksmaak. Snijd de aubergines nu in de lengte in plakken van 2 centimeter dik.
Leg de aubergineplakken naast elkaar op een paar bakplaten. Bestrooi met flink wat zout en leg er wat keukenpapier op, zodat het vocht eruit kan trekken; dit durt ongeveer 10 minuten. Dep e aubergines droog met nieuw keukenpapier. Dit is belangrijk, want de aubergines moeten zo droog mogelijk zijn, zodat je geen zompige moussaka krijgt.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Sprenkel 2 tot 3 eetlepels van de olijfolie over de drooggedepte aubergines, wrijf goed in en rooster in 15 minuten in de oven goudbruin.
Voeg intussen voor de saus de olijfolie toe aan een grote pan op matig vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster 1 minuut. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak een paar minuten. Voeg de tomatenblokjes en zwarte peper toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de aubergines uit de oven en leg in een ovenschaal van 30 x 20 centimeter. Schenk de tomatensaus erover, verdeel de fijngesneden pepers of paprika’s erover en besprenkel met wat olijfolie. Bak nog 30 minuten in de oven; de pepers of paprika’s hoeven niet helemaal gaar te worden, dus het is niet erg als ze niet zacht zijn.
Garneer met de gehakte peterselie en serveer met bulgur en tafelzuur. Hier hoort absoluut een bord vol groen bij.

4 - 6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: