woensdag 7 augustus 2024

Haraa Asbaeu (Syrië)

HARAA ASBAEU

2 platbroden of bloemtortilla’s
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel sumak
zout
250 gram gedroogde bruine linzen
1½ liter vers gekookt water
200 gram kleine vierkante pasta (of een andere kleine pasta)
5 eetlepels korianderolie
2 eetlepels granaatappelmelasse
1 theelepel komijnpoeder
1 portie gebakken uitjes (van 1 ui)
een handvol granaatappelpitjes

TAMARINDEWATER
35 gram tamarinde (blok)
200 milliliter water


Breek de tamarinde boven een pan en voeg het water toe. Breng op matig vuur aan de kook en laat minimaal 30 minuten koken om alle smaak eruit te krijgen en het water te laten inkoken. Schenk door een zeef in een kom; druk met een lepel het vocht eruit en schraap de pulp aan de onderkant van de zeef in de kom. Je houdt iets minder dan 100 milliliter saus met een heel intense smaak over. Het is niet erg als je iets minder hebt; het gaat allemaal om de smaak.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Snijd de platbroden in reepjes van 1 centimeter breed en meng met de olijfolie, sumak en een snufje zout. Verdeel over een bakplaat en rooster in 3 tot 5 minuten in de oven krokant.
Was de linzen en voeg toe aan een pan met het vers gekookte water. Voeg een snufje zout toe en kook de linzen in 20 minuten beetgaar. Roer de pasta erdoor en kook 5 tot 8 minuten, afhankelijk van het soort pasta en het formaat, tot de pasta gaar is. Er moet nog een heel klein beetje water in de pan zitten; voeg nog wat kokend water toe als dat niet zo is, want het pasta-linzenmengsel moet zijdezacht en nattig zijn. Haal van het vuur.
Voeg de korianderolie toe aan de nog warme linzen en pasta, zorg ervoor dat je ook flink wat van de gehakte korianderblaadjes meeneemt. Roer het tamarindewater, eventueel zout naar smaak, de granaatappelmelasse en het komijnpoeder erdoor. Schep het pasta-linzenmengsel op een grote, platte schaal en laat volledig afkoelen.
Van oudsher leggen we de toppings in rijtjes erop, te beginnen met de korianderblaadjes uit de olie, dan de gebakken uitjes, de krokante broodreepjes, gevolgd door de granaatappelpitjes. Herhaal deze rijtjes tot alle ingrediënten zijn gebruikt en serveer.

4 - 6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: