woensdag 7 augustus 2024

Saroja (Syrië)

SAROJA (MINI-AUBERGINES EN KAAS)

Saroja is een wijk in Damascus.

350 gram mini-aubergines
90 gram panko
2 eieren
1 eetlepel za’atar
1 theelepel zout
½ theelepel komijnpoeder
wat grof gemalen zwarte peper
een klein handvol peterselie, blaadjes fijngehakt
olijfolie, om te besprenkelen
100 gram feta, verkruimeld
100 gram halloumi, geraspt
1 theelepel zwart sesamzaad
1 theelepel geroosterd wit sesamzaad
4 eetlepels dadelstroop
2 eetlepels zure-kersenmelasse
een kleine handvol munt, blaadjes fijngehakt


Verwarm de oven voor tot 200°C. Verwijder de steeltjes van de aubergines. Halveer elke aubergine in de lengte, snijd elke helft in plakjes van 1 centimeter dik en voeg de aubergineplakjes toe aan een kom gezouten water. Zet 2 middelgrote kommen klaar. Voeg de panko toe aan de eerste kom en de eieren aan de andere. Klop de eieren los met de za’atar, het zout, komijnpoeder, de peper en peterselie. Giet de aubergine af en dep droog met keukenpapier.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Wentel elk plakje aubergine door het eimengsel en daarna door de panko, tot alle plakjes goed bedekt zijn. Leg de gepaneerde plakjes aubergine op de beklede bakplaat. Besprenkel elk plakje aubergine met wat olijfolie en bak 20 minuten in de oven.
Meng de feta met de halloumi, het zwarte sesamzaad en geroosterde witte sesamzaad in een kom. Meng in een andere kleine kom de dadelstroop met de zure-kersenmelasse. Verdeel het kaasmengsel over een platte schaal of een paar borden en leg de krokante aubergine erop. Sprenkel het dadelstroopmengsel erover en garneer met de fijngehakte munt.

4 personen

gebied : Damascus, Syrië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: