woensdag 7 augustus 2024

Knafeh Nableseh (Syrië)

KNAFEH NABLESEH

100 milliliter water
100 gram fijne kristalsuiker
1 schijfje onbespoten citroen
200 gram tresse (een Syrische trekkaas), akkawi of nabulsi (een zoute, harde kaas), of mozzarella, geraspt
100 gram ghee, plus extra om in te vetten
een paar druppels gele voedingskleurstof (optioneel)
200 gram kataifideeg, in kleine stukjes
75 gram mozzarella, geraspt
gehakte pistachenoten, ter garnering


Voeg het water en de suiker toe aan een kleine pan en breng langzaam aan de kook. Zet dan het vuur lager, laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken en voeg het schijfje citroen toe. Zet het vuur helemaal laag en laat staan terwijl je de rest maakt.
Rasp de tresse of akkawi en voeg toe aan een kom koud water. Giet af en vul de kom met vers water. Herhaal vier keer om de kaas te ontzouten. Giet af en laat zo goed mogelijk uitlekken op een schone, droge theedoek. Deze stap kun je overslaan als je alleen mozzarella gebruikt.
Smelt de ghee in een kleine pan of in de magnetron en voeg dan eventueel de gele voedingskleurstof toe. Voeg het kataifideeg met de gesmolten ghee toe aan een kom en meng goed door.
Vet een koekenpan van 30 centimeter met antiaanbaklaag in met wat ghee, leg het kataifideeg in de pan en druk stevig aan. Schep de geraspte tresse, akkawi of mozzarella en de 75 gram geraspte mozzarella in het midden van het deeg en laat daarbij een rand van 1½ centimeter vrij.
Verhit de pan op matig vuur, niet recht boven de warmtebron, zodat allen de rand wordt verwarmd. De bodem moet een beetje krokant worden, maar de kaas moet ook smelten, dus we moeten langzaam en voorzichtig te werk gaan. Blijf ongeveer 10 minuten bij het fornuis staan en draai de pan om de paar seconden, zodat de warmte onder de pan gelijkmatig wordt verdeeld, tot je de randjes van het deeg goudbruin ziet worden en de kaas gesmolten is.
Pak een bord dat groter is dan de pan. Zet het bord omgekeerd op de pan en keer voorzichtig maar snel om, zodat het deeg bovenop komt te liggen.
Zet het vuur onder de siroop hoger en verwarm 1 minuut. Schep een paar lepels hete siroop over het deeg. Je hebt niet alle siroop nodig, dus overdrijf het niet. Garneer met de gehakte pistachenoten en serveer direct als de knafeh nog warm is.

4 - 6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: