woensdag 7 augustus 2024

Riz Shaeiria (Syrië)

RIZ SHAEIRIA (RIJST)

200 gram langkorrelige snelkookrijst
25 milliliter olijfolie
½ theelepel komijnzaad
50 gram (ongeveer een handvol) capelli d’angelo
½ theelepel baharat
½ theelepel versgemalen zwarte peper
½ theelepel zout
1 eetlepel ghee of olijfolie


Was de rijst in een kom koud water, giet af en herhaal twee of drie keer. Laat de rijst in vers water weken tot je de rijst gaat koken en giet dan af.
Verhit de olijfolie in een pan op hoog vuur en bak het komijnzaad ongeveer 30 seconden, tot de zaadjes verkleuren. Blijf roeren, voeg de capelli d’angelo toe en bak 3 tot 5 minuten, tot alles goudbruin is. Zet het vuur iets lager zodat het niet gaat spetteren.
Voeg de rijst toe en roer een of twee keer door; niet te vaak. Roer de baharat, peper en het zout erdoor. Schenk voldoende koud water in de pan, zodat het water 2 centimeter boven de rijst staat. Zet het vuur hoger en roer voorzichtig door. Kook 2 minuten zonder deksel op de pan, tot het water kookt. Zet dan het vuur helemaal laag en laat 15 minuten met het deksel op de pan koken. Haal van het vuur, voeg de ghee of olijfolie toe, plaats snel het deksel terug op de pan en laat 5 tot 10 minuten staan.
Roer de rijst voorzichtig met een vork.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: