woensdag 7 augustus 2024

Kabsa met garnalen (Syrië)

KABSA MET GARNALEN

2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel komijnzaad
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 groene kardemompeulen
1½ eetlepel kabsa-kruiden
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1½ theelepel baharat
1 laurierblaadje
1 grote ui, fijngesnipperd
1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
1 of 2 kleine rode chilipepers (optioneel)
1 blik gepelde tomaten à 400 gram
2 theelepels zout
400 gram langkorrelige rijst
75 gram blanke rozijnen of sultanarozijnen
300 gram gepelde, rauwe gamba’s
50 gram pijnboompitten, geroosterd (voor erbij)
een handvol fijngehakte peterselieblaadjes (voor erbij)
laban bikhiar (voor erbij)
groene salade (voor erbij)


Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur, voeg het komijnzaad toe en rooster 1 minuut. Voeg de kruidnagels, het kaneelstokje, de kardemompeulen, kabsa-kruiden, zwarte peper, baharat en het laurierblaadje toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de ui en paprika toe en bak regelmatig roerend in 10 minuten zacht, zet indien nodig het vuur lager zodat de specerijen niet aanbanden. Als je chilipeper(s) wilt toevoegen, halveer deze dan in de lengte en voeg toe aan de pan.
Voeg de tomaten en het zout toe aan de pan, vul het lege blik van de tomaten met water en schenk in de pan erbij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 minuten zachtjes koken.
Was intussen de rijst in een zeef tot het water helder is. Voeg toe aan een kom., bedek met water en laat 30 minuten weken.
Breng de saus indien nodig verder op smaak met zout en peper, giet de rijst af en roer met de rozijnen en gamba’s door de saus. De saus moet ongeveer 2 centimeter boven de rijst staan, zo niet, voeg dan nog wat water toe.
Breng de rijst in de saus aan de kook. Plaats een deksel op de pan, zet het vuur meteen laag en laat 15 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur met het deksel stevig op de pan en laat 10 minuten staan.
Haal het deksel van de pan en roer de rijst voorzichtig los met een vork. Serveer met de pijnboompitten, peterselie, laban bikhiar en een groene salade.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: