woensdag 7 augustus 2024

Shurabat Ends (Syrië)

SHURABAT ENDS (LINZENSOEP)

200 gram gedroogde rode linzen
50 gram kortkorrelige rijst
50 gram freekeh
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel komijnzaad
2 uien, fijngesnipperd
2 kleine wortels, geschild en in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel komijnpoeder
2 eetlepels saffloer of saffraan
1 theelepel versgemalen zwarte peper
½ theelepel korianderpoeder
2 eetlepels tomatenpuree
2 theelepels zout
1,7 liter groente- of kippenbouillon of water
single cream of slagroom (voor erbij)
een kleine handvol bieslook, fijngesneden (voor erbij)
4 pitabroodjes, geroosterd (voor erbij)


Was de linzen, rijst en freekeh samen in een grote zeef, tot het water helder is.
Verhit de olijfolie in een hoge, grote pan op matig vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster een minuut. Voeg de ui en wortel toe en bak 5 tot 8 minuten, tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn. Voeg de knoflook toe en bak in 1 tot 2 minuten zacht.
Voeg de linzen, rijst en freekeh toe en rooster al roerend 2 minuten. Roer dan het komijnpoeder, 1 eetlepel van de saffloer, de zwarte peper, het korianderpoeder, de tomatenpuree en 2 theelepels zout er goed door. Voeg de bouillon of het water toe, het vocht moet minimaal 6 centimeter boven het linzenmengsel staan.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur zachtjes koken, tot alles zacht is.
Pureer in een blender tot een dikke soep, voeg indien nodig meer water toe en voeg de rest van de saffloer toe. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.

4 - 6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: