woensdag 10 november 2010

Graflax (IJsland)

GRAFLAX (GECUREERDE ZALM)

2 rauwe gefileerde zalmhelften (bij voorkeur graatloos), maar met vel (het mag wel bevroren geweest zijn, dat schijnt zelfs beter te zijn)
5 eetlepels suiker
5 eetlepels zout
5 theelepels peper
dille

SAUSJE
¼ tot ½ kopje olie
1 tot 2 eetlepels azijn
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel suiker
1 theelepel honing
dille naar smaak

Bestrooi de 2 rauwe zalmhelften met een zout-, suiker- en pepermengsel. Daarover heen strooi je een heleboel dille en vervolgens leg je de helften met de binnenkanten tegen elkaar. Daarna de twee tegen elkaar gelegde helften inpakken in plastic folie en aluminiumfolie en twee dagen in de ijskast bewaren en af en toe omdraaien. Na twee dagen alle kruidenprut eraf vegen (of met koud water afspoelen, waarna afdrogen!) en opnieuw dille er overheen strooien. Serveren: de zalm in plakjes snijden en zo of op brood eten, al dan niet met een graflax-sausje.

8 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : www.ijslandspecialist.nl

Geen opmerkingen: