vrijdag 7 november 2014

Salada de Espinafre com Figos en Vinho do Porto (Portugal)

SALADA DE ESPINAFRE COM FIGOS EN VINHO DO PORTO (SPINAZIESLA MET VIJGEN EN PORT)

1 kopje gedroogde vijgen
½ kopje port
1 sjalotje, fijngehakt
1 theelepel suiker
1,5 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
2 eetlepels zachte geitenkaas
3 eetlepels pistachenoten, fijngehakt
2 eetlepels balsamicoazijn
2 theelepels dijonmosterd
zout
peper
2 eetlepels olijfolie
450 gram verse jonge spinazie
¼ kopje rode ui, dun gesneden


Knip de steeltjes van de vijgen. Neem 8 van de vijgen en snijd er aan de kant van het steeltje een kruis in. Hak de rest van de vijgen in kleine stukjes. Doe de hele en de gesneden vijgen in een steelpan met de port, sjalot, suiker en rozemarijn. Afdekken en aan de kook brengen; het vuur laag zetten en de vijgen 1 minuut laten sudderen. Neem de pan van het vuur. Ongeveer een kwartier laten afkoelen. Rol intussen met vochtige handen of met twee lepeltjes balletjes van de kaas en rol die door de gehakte pistachenoten. Wegzetten in de koelkast tot vlak voor etenstijd. Voeg de balsamico, mosterd, zout en peper bij het vijgen-portmengsel in de pan. Roer de olijfolie erdoor. Zet de dressing op een laag vuur tot hij warm is. Was de spinazie, droog hem en doe hem in een slaschaal. Verdeel de rode ui erover. Haal de hele vijgen uit de saus en vul ze met de kaasballetjes. Giet de overgebleven vijgensaus over de spinazie en verdeel de sla over vier borden. Leg de gevulde vijgen erbij en dien meteen op.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : salade

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen
Een reactie plaatsen