zondag 11 augustus 2024

Khubs (Syrië)

KHUBZ (PLATBROOD)

570 gram bloem voor witbrood, plus extra om te bestuiven
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 eetlepel gedroogde gist
400 milliliter lauw water


Meng de bloem met het zout, de suiker en gist in de kom van een elektrische standmixer of een grote kom. Schenk geleidelijk het water erbij. Meng erdoor, of stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed tot een zacht, niet plakkerig deeg (4 tot 6 minuten in de standmixer of 8 minuten met de hand). Laat afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld (de duur hangt af van hoe warm je huis is).
Druk de lucht uit het deeg. Leg het op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel in 12 tot 14 bollen ter grootte van een golfbal. Dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rijzen.
Rol elke bol met een deegroller uit tot een cirkel van 5 millimeter dik.
Verhit een wok zonder antiaanbaklaag ondersteboven op middelhoog vuur en besproei met water. Leg een deegcirkel op de omgekeerde wok, bak 30 seconden, keer om en bak de andere kant 20 seconden. Je kunt dit ook in een koekenpan doen. Haal het platbrood uit de pan, wikkel in een vochtige theedoek en herhaal met de rest van het deeg; besproei de wok na elk gebakken platbrood met wat water.

Voor 12 stuks

gebied : Syrië
gerechtsoort : brood

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Geen opmerkingen: