donderdag 24 december 2009

Rucolasalade met gegrilde courgette en notendressing

RUCOLASALADE MET GEGRILDE COURGETTE EN NOTENDRESSING

1 grote courgette
1 eetlepel truffelolie
1 deciliter olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
mespuntje sambal oelek
scheutje ketjap manis
10 gram pijnboompitten
10 gram walnoten
10 gram hazelnoten
10 gram amandelen
50 gram rucola
25 gram Parmezaanse kaas, stukje
peper
zout

Snijd de courgette in lange plakken. Gril de courgette aan beide kanten in een grillpan of leg ze op een ingevette bakplaat onder de hete grill. Maak, met de staafmixer, een marinade van de truffelolie, de olijfolie, de balsamicoazijn, de sambal, de ketjap en peper en zout. Leg de repen gegrilde courgette hier minimaal 1 uur in. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op een matige warmtebron. Hak de walnoten, de hazelnoten en de amandelen grof. Was de rucola en dep deze goed droog. Schaaf krullen van de Parmezaanse kaas.
Haal de courgette repen uit de marinade en laat ze uitlekken, bewaar de marinade. Schep de marinade, noten en pijnboompitten door de rucola. Verdeel de courgetterepen over twee borden en verdeel er de rucola over. Leg de Parmezaanse kaas erop.
Tips:
• Je krijgt mooi gelijke courgetteplakken als je deze snijdt met de kaasschaaf of de plakkenschaaf.
• Noten smaken snel ranzig; als je weinig noten eet en liever geen grote voorraad daarvan hebt, kun je een zakje gemengde ongezouten noten kopen.
• Montignac: Gebruik in plaats van ketjap manis (met suiker) kikkomansaus (een sojasaus zonder toegevoegde suiker).
• Wijnsuggestie: De Chardonnay of Sauvignon Blanc past hier prima bij. Een Pinot Blanc of Pinot Gris kan ook.

2 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Hannie Merkelijn [de groenteboer]

Geen opmerkingen: