zondag 14 juni 2020

Tortelli tat-tin imqadded u tal-prinjoli, bl-irkotta u l-għasel, imħawwra bil-ġelat tal-larinġ frisk, imżewwqa bil-konfettura tal-larinġ (Malta)

TORTELLI TAT-TIM IMQADDED U TAL-PRINJOLI, BL-IRKOTTA U L-GĦASEL, IMĦAWWRA BIL-ĠELAT TAL-LARINĠ FRISK, IMŻEWWQA BIL-KONFETTURA TAL-LARINĠ (TAARTJE VAN GEDROOGDE VIJGEN EN PIJNPITTEN, GESERVEERD MET RICOTTA GEGLACEERD MET HONING WAAROP VERSE SINAASAPPEL EN ROOMIJS BEDEKT MET ORANJESNIPPERS)

De vraag naar zoetigheid is de laatste tijd veel groter geworden en dus voorzien vermaarde banketbakkers en patissiers in de verschillende restaurants bezoekers en landgenoten van verrukkelijke gebakjes en lekkernijen. Een duidelijk voorbeeld van buitenlandse invloed, want traditionele zoetigheid heeft nooit bestaan in Malta, maar doordat de juiste ingrediënten beschikbaar kwamen was de creatie van deze Maltese heerlijkheden een natuurlijke ontwikkeling.

RICOTTA GEGLACEERD MET HONING
85 gram roomkaas
70 gram ricotta
60 gram kristalsuiker
½ vanillestokje, in tweeën gespleten
1 ei
1 eiwit
85 milliliter slagroom
3 eetlepels honing
suiker

VIJGEN EN TAARTDEEG
500 gram gedroogde vijgen
700 milliliter water
200 gram kristalsuiker
zoet korstdeeg

AMANDELBESLAG EN PIJNPITTEN
340 gram fijne tafelsuiker
60 gram bloem
120 gram amandelpoeder
3 eiwitten
45 gram gezouten boter
280 gram pijnpitten


Ricotta geglaceerd met honing: Verwarm de oven voor tot 150°C. Roer met een mixer de roomkaas, ricotta, suiker en vanillemerg tot een crème. Voeg ei, eiwit en room toe, mix tot het een gladde massa is. Druk het mengsel door een zeef. Schenk het in 4 vuurvaste potjes. Bak het zo’n 20 - 30 minuten in de oven in een waterbad tot het gestold is en de kaas stevig aanvoelt. Laat afkoelen en zet in de koelkast. Bedruppel de potjes vlak voor het serveren met wat honing en suiker en laat ze licht glaceren onder een hete grill.
Vijgen en taartdeeg: Doe de vijgen in een kom. Breng water en suiker in een kleine pan aan de kook. Schenk over de vijgen, laat een nacht staan. Laat de vijgen de volgende dag uitlekken en snijd ze klein. Verwarm de oven voor tot 170°C. Bekleed 12 taartvormpjes van 6 centimeter doorsnee met deeg, bak ze blind in 15 minuten, laat afkoelen.
Amandelbeslag en pijnpitten: Doe suiker, bloem, amandelpoeder en eiwit in een kom. Klop dit alles met een mixer tot een soepel beslag. Bruin de boter in een kleine pan, voeg die toe aan het beslag. Breng het over in een kleine spuitzak, zet het koel weg.
Vul de taartbodems met de vijgen. Spuit het amandelbeslag voorzichtig op de vijgen, zodat de eegbakjes volraken. Bestrooi met pijnpitten. Bak de taartjes in 25 - 30 minuten goudbruin in een oven van 170°C.

4 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : nagerecht

bron : Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Geen opmerkingen: