zondag 5 maart 2017

Plättar (Zweden)

PLÄTTAR (ZWEEDSE PANNEKOEKJES)

Dit is een befaamd Zweeds gerecht volgens gewoonte opgediend met wilde bessen of geconserveerd fruit. In wintertijd is het een deel van het traditionele donderdagavondeten, volgend op het hoofdgerecht erwtensoep met spek.

3 eieren
½ liter melk of ¼ liter melk en ¼ liter dunne room
150 gram bloem
6 eetlepels gesmolten ongezouten boter
½ theelepel zout


Klop de eieren samen met een achtste liter melk gedurende 2 à 3 minuten met een elektrische mixer of met een handgarde. Voeg alle bloem er in eens bij en roer het verder tot een dikke gladde massa. Sla er dan de overgebleven melk door, en daarna de gesmolten boter en het zout. Gezien de grote hoeveelheid boter die al in het beslag zit, zal de koekenpan slechts weinig boter nodig hebben.
Men kan bij het bakken op 2 manieren te werk gaan. Zij die beschikken over een originele Zweedse pan met 5 tot 7 holten erin of een poffertjespan, kunnen daar handig gebruik van maken; meestal zal zo’n pan echter niet beschikbaar zijn en meng gebruikt dan uiteraard de gewone koekenpan, waar drie koekjes tegelijk in gebakken worden.
Zoals bekend bij pannenkoeken moet de pan flink heet zijn en worden de pannenkoekjes gekeerd zodra de randen beginnen te bruinen; het bakken aan beide zijden gedurende 1 tot 2 minuten zal als regel voldoende zijn. De pan moet van tevoren vet gemaakt worden, doch ook zoals hierboven reeds opgemerkt weer niet te erg in verband met het toch a grote botergehalte van het beslag. De pannenkoekjes moeten een grootte krijgen van 7 à 8 centimeter middellijn en als regel zal daarvoor 1 eetlepel beslag voldoende zijn.
In Zweedse gezinnen worden de plättar opgediend direct van de pan naar het bord maar men kan natuurlijk ook de pannenkoekjes opsparen in een vuurvaste schaal en warm houden in een oven van 100°C.

6 - 8 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : nagerecht

bron : In de Scandinavische keuken / Dale Brown
Een reactie posten